UT'ers genomineerd voor prijzen

| Esther Windt

Suleyman Naqshband is één van de drie genomineerden voor de titel Simon Stevin Gezel-prijs. Bas Borsje is als één van de vijf genomineerden in de running voor de New Scientist Wetenschapstalent-prijs.

Naqshband (geboren in Kabul, Afganistan), die nu aan de universiteit van Wyoming werkt, onderzocht de invloed van de klimaatverandering op hoogwaters. Hij concludeerde dat als gevolg van extreme hoogwaters de rivieren in Nederland in de toekomst gemakkelijker overstromen. Rivierduinen vlakken moeizamer af in de Nederlandse grote rivieren met overstromingsrisico’s als gevolg.

Naqshband promoveerde aan de UT en het onderzoek is ondergebracht in het Instituut IGS. Zijn proefschrift heeft als titel ‘Morphodynamics of River Dunes: Suspended sediment transport along mobile dunes and dune development towards upper stage plane bed’. Op 24 november reikt Technologiestichting STW tijdens haar jaarcongres de Simon Stevin Gezel-prijs uit.

New Scientist Wetenschapstalent

Bas Borsje (water engineering & management) is als één van de vijf genomineerden in de running voor de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2016. Hij is genomineerd vanwege zijn onderzoek naar de beschermende rol van ‘zachte structuren’ bij overstromingen. UT’ers Tatiana Filatova en Loes Segerink zijn hiervoor afgevallen. Jaarlijks wordt sinds 2015 een prijs uitgereikt aan het grootste wetenschappelijke talent in Nederland of Vlaanderen. Tijdens New Scientist Live: Brein, op 22 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.