Escape room op campus: in 45 minuten uit Duitse cel

| Olaf de Kruijff

Het 36e bestuur van studievereniging Inter-Actief legt momenteel de laatste hand aan een escape room met als naam Think Like Turing. Van 11 tot 29 april staat ie op het O&O-plein. UT Nieuws mocht alvast een proefrit maken.

Een escape room is een dynamisch puzzelspel waarbij je met een groep raadsels op moet lossen om binnen een vaste tijd uit een kamer te ontsnappen. ‘We wilden met ons bestuur (van vorig jaar, red.) nog iets unieks neerzetten. We kwamen op het idee om een escape room in te richten. We bekijken al vanaf september de mogelijkheden hiervoor’, vertelt student Meike Nauta, voorzitter van het Think Like Turing-project.

‘We hebben een bijdrage kunnen krijgen uit een fonds van de Student Union en we krijgen ook financiële steun van Inter-Actief (informatica & BIT) en de UT’, vervolgt Nauta. ‘Daarnaast moesten we rekening houden met de logistieke kant: mag zo’n container wel drie weken op het O&O-plein staan? Dat is allemaal gelukt.’

‘Think Like Turing is bovendien opgenomen in de Living Smart Campus van de UT, waarbij de campus wordt gebruikt als levend lab. Het is een unieke escape room waar ook onderzoek in wordt gedaan.’

Onderzoek

UT-wetenschapper Stijn de Laat doet namens de vakgroepen Psychologie voor Conflict Risico en Veiligheid (PCRV) en Onderwijskunde (OWK) dat onderzoek. Hij probeert inzicht te krijgen in de interactiepatronen van teams.

‘Dit doen we met behulp van sensortechnieken, namelijk met de Sociometric Badge’, zegt de Laat. ‘Deze badge registreert onder andere nabijheid, dus wie bij wie in de buurt is, en spraakkenmerken: wie spreekt er met wie. Aan de hand hiervan proberen we inzicht te krijgen in een van de mechanismen die ten grondslag liggen aan goed functionerende teams. Een escape room, zoals hier op de campus, is voor ons een perfecte locatie om dergelijk onderzoek te doen.’

Duitse gevangenen

In de escape room op de campus zijn de deelnemers gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Teams van 4 tot 6 gevangenen moeten uit een Duitse cel ontsnappen en krijgen daar 45 minuten de tijd voor.

Alan Turing was een Britse wiskundige en informaticus en werkte voor de crypto-analytische dienst om gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. De taak is om net als Turing de Duitse Enigma-codes te breken, maar dan met een team van UT-medewerkers of UT-studenten.

Review

UT Nieuws mocht deze week als eerste een test-run draaien. Waar een team normaal gesproken na een gefaalde ontsnappingspoging na 45 minuten de Escape Room verlaat, mochten wij het hele traject doorlopen om zo tot nuttige feedback voor de organisatie te komen.

Die kwam er, want het duurde maar liefst een uur en 50 minuten voordat we eruit waren. Naar aanleiding van de test-run zullen nog wat aanpassingen worden gedaan, maar wat we vooral hebben gezien is een bijzonder mooi studenteninitiatief, een gaaf spel.

Zelf uitproberen? Dat bevelen we zeker aan. De escape room op het O&O-plein is er tussen 11 en 29 april. Je moet vooraf wel een startplek in je cel boeken en voor 3 euro mag je als gevangene beginnen aan het avontuur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.