Twee miljoen euro voor supergeleidende generator

| Paul de Kuyper

De leerstoel Energy, Materials and Systems (EMS) krijgt twee miljoen euro Europees onderzoeksgeld om een supergeleidende generator te maken voor windturbines. Met zo’n generator kan een windmolen tot een derde lichter worden, waardoor de kostprijs flink lager wordt.

De leerstoel EMS ontwikkelt een generator met supergeleidende spoelen in plaats van de grote magneten die in conventionele generatoren zitten. Een generator wordt hierdoor 40 procent lichter.

Het totale gewicht van een windmolen kan met een derde worden gereduceerd. Doordat minder materiaal nodig is wordt een windturbine bovendien goedkoper.

2018 in windturbine

Het onderzoek van EMS is onderdeel van het Europese project EcoSwing dat gecoördineerd wordt door het Deense bedrijf Envision. EcoSwing kreeg in totaal 13 miljoen euro uit het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Twee miljoen daarvan gaat naar de UT.

In 2018 wordt de supergeleidende generator van UT-onderzoekers als testcase ingebouwd in een bestaande windturbine in het Deense Thyborøn. Die molen heeft een vermogen van 3,6 megawatt, goed voor elektriciteit voor duizend huishoudens.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.