Nanorobots zwemmen als spermacellen

| Paul de Kuyper

Onderzoekers van instituut MIRA hebben magnetische nanorobots gemaakt die dezelfde zwembeweging maken als menselijke spermacellen. In de toekomst kunnen ze gebruikt worden om kankercellen op te sporen of medicijnen af te geven in de baarmoeder.

Photo by: Flickr.com | Iqbal Osman

UT-onderzoeker Sarthak Misra maakte met collega’s kunstmatige spermacellen die bestaan uit een magnetisch kopje en een staart. ‘In een magnetisch veld maakt de staart slingerende bewegingen en zwemt de robot als een spermacel’, vertelt Misra, die momenteel een conferentie in Hongkong bijwoont.

Medicijnafgifte in baarmoeder

Misra verwacht dat de spermarobotjes kunnen worden gebruikt om medicijnen af te geven ‘op plekken waar je normaal niet makkelijk komt, bijvoorbeeld in de baarmoeder’.

‘Ook kun je de robots gebruiken voor diagnostiek. Je kunt bijvoorbeeld kankercellen opsporen, of een biopsie uitvoeren van weefsel in de baarmoeder. Met behulp van medische imagingtechnieken kun je dan ziek weefsel in beeld brengen.’

Robots nog kleiner maken

Volgens Misra is dit echter nog toekomstmuziek, net als mogelijke toepassingen bij reageerbuisbevruchting. ‘Onze eerstvolgende stap is de kunstmatige cellen nog kleiner te maken, want de robotjes zijn nog altijd groter dan menselijke spermacellen. Ook moeten we nog veel meer experimenten uitvoeren waarbij in het lab menselijke condities worden nagebootst.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.