Afsluitdijk krijgt energiecentrale met UT-technologie

| Johannes de Vries

De eerste ‘blauwe-energiecentrale’ ter wereld, draaiend op technologie van de UT, staat sinds kort midden op de Afsluitdijk. Momenteel draait de centrale warm, eind februari moet de eerste energie worden geleverd.

Photo by: Flickr.com | Jules van den Doel

De eerste ‘blauwe-energiecentrale’ ter wereld, draaiend op technologie van de UT, staat sinds kort midden op de Afsluitdijk. De vakgroep van Mesa+-onderzoeker Kitty Nijmeijer bedacht membranen die met ionentransport elektriciteit kunnen opwekken. De membranen halen energie uit het verschil in zoutgehalte van zout en zoet water. Momenteel draait de centrale warm, eind februari moet de eerste energie worden geleverd.

Op termijn moet er op de Afsluitdijk energie op te wekken zijn voor 500.000 Nederlandse huishoudens. Maar echt rendabel is de blauwe-energiecentrale nu nog niet. ‘Op het moment kunnen onze membranen in het lab een vermogen van ongeveer 1,3 Watt per vierkante meter leveren, waar 2 tot 3 Watt nodig is om het rendabel te maken,’ zegt Nijmeijer in een persbericht van de UT.

Dat er ook daadwerkelijk meer dan 1,3 Watt per vierkante meter mogelijk is, staat vast. Promovendus David Vermaas, uit dezelfde vakgroep: ‘We hebben ook al eens 2,2 Watt per vierkante meter gehaald. Maar daar zijn betere en duurdere membranen voor nodig. Uiteindelijk gaat het om commercieel succesvol te worden niet om het aantal Watt per vierkante meter, maar per euro.’

In de labs van Mesa+ gaat het onderzoek naar meer rendabele membranen (‘goedkoper óf met een hogere opbrengst’) door. De blauwe-energiecentrale draait tegelijkertijd om te zien of de resultaten die in het lab behaald worden, op de lange termijn ook ‘in het echt’ realiseerbaar zijn. ‘Je hebt bijvoorbeeld meer te maken met vervuiling van de membranen. De vraag is dan in hoeverre we het water moeten voorbehandelen,’ legt Vermaas uit.

De proefcentrale kan per uur 220.000 liter zout en evenveel zoet water verwerken. De installatie blijft de komende drie jaar draaien. Daarna wordt besloten of er een grotere energiecentrale wordt gebouwd. De pilotopstelling wordt gebouwd door onder andere de bedrijven REDstack en Fuji Film.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.