13 miljoen voor onderzoek online labs

| Redactie

De vakgroep Instructietechnologie van hoogleraar Ton de Jong heeft een grote Europese onderzoekssubsidie met een budget van dertien miljoen euro binnengesleept. De Jong gaat het project ‘Go-Lab’ leiden, een onderzoek naar leren met virtuele en remote (online) laboratoria. In totaal zijn negentien partners bij het project betrokken, waaronder universiteiten uit heel Europa maar bijvoorbeeld ook CERN en de ESA.

Met remote laboratoria kun je op afstand metingen doen aan apparaten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk in een online lab data op te halen van een satelliet van ESA om daar vervolgens berekeningen mee te doen in een onderwijsomgeving. Een voorbeeld van een virtueel laboratorium is de simulatie van een deeltjesversneller van CERN. In het project wordt een ICT-omgeving ontworpen waarin bestaande online laboratoria worden ingepast in een didactische structuur voor onderzoekend leren.

Van de dertien miljoen euro gaat ongeveer 2,3 miljoen naar de UT. Naast De Jong zullen twee promovendi, een UD en drie softwareontwikkelaars aan het project gaan werken. Go-Lab start donderdag 1 november.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.