In 1964 begon De Jonge als wetenschappelijk medewerker bij de faculteit Chemische Technologie, toen de universiteit nog te boek stond als Technische Hogeschool Twente. Hij koos bewust voor een onderwijs- en bestuurscarrière. Onderzoek kwam op de tweede plaats, vertelde hij in een afscheidsinterview. ‘In die tijd werd dat nog gezien als je carrière te grabbel gooien, maar het heeft mij er niet van weerhouden voor onderwijs te kiezen.’
Zo was hij onderwijsdecaan, mentor en studievoorlichter bij de faculteit Chemische Technologie. In de jaren ’80 maakte hij de overstap naar de faculteit Informatica, waar hij ook tien jaar lang onderwijsdecaan was. Bij de faculteit stond hij ook mede aan de wieg van de opleiding informatica. Zo was De Jonge ook opleidingsdirecteur toen studievereniging Inter-Actief werd opgericht in 1981. Later werd hij benoemd tot erelid van de vereniging. De Jonge was nog elk jaar aanwezig voor een diner met het bestuur van Inter-Actief.
Door de jaren heen reeg De Jong allerlei commissie- en bestuursfuncties aaneen; van het inrichten van de Bastille tot voorzitter van het afdelingsbestuur van Toegepaste Onderwijskunde. Ook was hij jarenlang raadslid voor universiteitsraadspartij Democraten Drienerlo. In 1972 nam De Jonge zitting in het college van bestuur. In die tijd was er namelijk sprake van een vijfkoppig CvB, onder wie twee door de universiteitsraad gekozen leden. De Jonge boog zich als UT-bestuurder over onderwijs en studentenzaken.
Voor al zijn activiteiten – binnen en buiten de universiteit – ontving De Jonge in de jaren ’90 een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook na zijn pensioen bleef De Jonge nauw verbonden aan de UT, onder andere als voorzitter van seniorenvereniging GEWIS.
Karel de Jonge overleed op zaterdag 5 juli, op 88-jarige leeftijd.