Janneke Alers uitgeroepen tot UT-docent van het jaar 2025

| Jari Dokter

In het Amphitheater is universitair docent Janneke Alers tot winnaar uitgeroepen van de Centrale Onderwijsprijs. Alers mag zich een jaar lang ‘docent van het jaar’ noemen. Jasper de Jong en Tom van Dijk maakten ook kans op die eer, maar zij grepen uiteindelijk naast de titel.

Van links naar rechts: Tom van Dijk, Jasper de Jong, Janneke Alers en Tom Veldkamp.

Om 14.00 uur druppelde het publiek in het Amphitheater langzaam binnen, waarna de verkiezing startte met drie finale-presentaties van de genomineerde docenten. UT-docent Janneke Alers nam het eerste minicollege voor haar rekening. Zij bracht als enige van de drie kandidaten finale-ervaring met zich mee naar het podium. In 2013 en 2016 maakte zij al kans op de Centrale Onderwijsprijs, maar in die slotrondes ging beide keren de hoofdprijs aan haar neus voorbij. In een onderonsje sprak een van de aanwezigen haar dan ook moed in: ‘Drie keer is scheepsrecht.’

Cellen kweken

Alers werd aangedragen door Studievereniging Paradoks. Haar biologie-presentatie ging over cellen in het lichaam en organismen. Zo legde zij de opbouw van cellen uit en vertelde zij over het kweken van cellen. Een van de vragen die zij besprak was: Waarom kweken we cellen in labs? Andere onderwerpen waar zij diepgang in zocht, waren het gebruik van gekweekte dierencellen, verschillende celtypen en steriel werken. Toen zij bij haar slotspeech aankwam, gaf ze iedereen mee dat het belangrijk is dat studenten in een vroege fase al over kweken van cellen leren.

ChatGPT

Universitair docent Tom Van Dijk was de tweede finalist die het woord kreeg. Informatica-studievereniging Inter-Actief nomineerde hem voor deze verkiezing. Zijn presentatie ging over LLM (Large Language Model). Een AI-model dat grote hoeveelheden tekst omzet in menselijk taal. In de presentatie van Van Dijk kwamen verschillende modellen van ChatGPT aan bod. Daarnaast besprak hij het gebruik generatieve AI in het onderwijs.

Daten en Wie is de mol

Tot slot stond wiskundedocent Jasper de Jong in de spotlights. Hij werd genomineerd door studievereniging Abacus. De Jong begon zijn introductie door het kort te hebben over zijn YouTube-serie: ‘Mollematica’. Daarna ging hij over naar een wiskundig ‘dating spel’. Met modellen, speltheorieën, strategieën en humor nam hij het publiek mee in zijn uitleg. Zo werd het Nash-evenwicht in zijn speltheorie uitgelegd. Hierbij maakt elke speler in een situatie de beste keuze voor zichzelf, waarbij rekening wordt gehouden met de keuze van andere spelers. Hoewel zijn presentatie hier het meest over ging, kreeg De Jong na afloop de meeste vragen afgevuurd over zijn Wie is de mol-serie.  

De bekendmaking

Na de laatste presentatie trok de jury zich terug om te beraadslagen en de winnaar te kiezen. Niet alleen de juryleden speelden een rol, maar ook het publiek kreeg een belangrijk aandeel. Het aanwezige publiek mocht hun stem uitbrengen op hun favoriete docent. Met een constructie zoals we die kennen van het programma Robinson, mocht iedereen om de beurt op een briefje de naam noteren van zijn favoriete docent. De briefjes met namen belandde allemaal in een grote box. Toen de jury eruit was en ook alle stemmen geteld waren, werd de naam van de winnaar op het grote scherm bekend gemaakt: Janneke Alers. 

Waar de winnaar er elk jaar met een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro vandoor ging, moest Alers dit jaar genoegen nemen met een trofee en een oorkonde.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.