Verkiezingsuitslag: UT’er stemt links, progressief en pro-Europees

| Rense Kuipers

GroenLinks/PvdA kreeg afgelopen donderdag in het stemlokaal in de Bastille verreweg de meeste stemmen voor de Europese verkiezingen. Zo’n 32 procent van de mensen die op de campus hun stem uitbrachten, kleurde een vakje van de linkse combinatiepartij rood.

In totaal brachten afgelopen donderdag 1945 mensen hun stem uit in het stembureau in de Bastille, het campusgebouw waar traditiegetrouw gestemd kan worden voor lokale, provinciale, landelijke of Europese verkiezingen.

Opvallend is dat de stem van het leeuwendeel van de Bastille-stemmers naar een linkse, progressieve, dan wel pro-Europese partij gaat – bijna 70 procent van de stemmen. ‘Winnaar’ in het stemlokaal is de combinatie GroenLinks/PvdA met 31,78 procent van de stemmen. Ook stemde 19,84 procent op D66 en 17,98 procent op de pan-Europese partij Volt.

De verkiezingsuitslag in de Bastille.

De uitslag van het stembureau in de Bastille vormt een fors contrast met het stemgedrag in heel Enschede. Uiteindelijk werd GroenLinks/PvdA ook in Enschede de grootste partij met 22,6 procent van de stemmen, gevolgd door de PVV (16,4 procent) en NSC (12 procent). In de Bastille kregen PVV en NSC echter respectievelijk 2,07 om 3,51 procent van de stemmen.

Overigens komt deze Bastille-uitslag niet volledig uit de lucht vallen. Bij de laatste landelijke verkiezingen afgelopen november was GroenLinks/PvdA ook de grootste partij. Bij de Provinciale Staten verkiezingen in maart 2023 werd Volt de grootste, dat was overigens ook het geval bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar eerder.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.