UT-alumna Pavlina Nanou wint Prins Friso Ingenieursprijs

| Stan Waning

UT-alumna Pavlina Nanou won woensdagavond in De Haagse Hogeschool de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. Zij mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. Nanou neemt die titel over van een andere UT-alumna: Jacquelien Scherpen.

Photo by: richard beukelaar
Pavlina Nanou (midden) met de Prins Friso Ingenieursprijs 2024.

Nanou is alumnus Chemical Science & Engineering en promoveerde in 2012 aan de UT. In 2020 ontving ze de Marina van Dammebeurs. Toen was ze al een van de managing directors en medeoprichter van Torwash, een spin-off van onderzoeksorganisatie TNO. Met haar bedrijf ontwikkelde ze een manier om uit rioolslib duurzame chemicaliën, brandstoffen en zelfs meststoffen te winnen.

De vakjury beloonde Nanou in het bijzijn van Prinses Mabel en Prinses Beatrix met de Prins Friso Ingenieursprijs vanwege haar 'out of the box'-benadering. UT-alumnus Christoff Heunis behoorde ook tot de drie finalisten. Hij promoveerde in 2021 aan de UT en is nog steeds verbonden aan de universiteit als gastonderzoeker. Hij zette zijn promotieonderzoek voort in de spin-off Flux Robotics, dat robotsystemen ontwikkelt om chirurgen te ondersteunen tijdens endovasculaire ingrepen op moeilijk bereikbare locaties in het lichaam.

Het was de tiende keer dat KIVI de Prins Friso Ingenieursprijs uitreikte. Vorig jaar ging de Prins Friso Ingenieursprijs naar RUG-rector en UT-alumna Jacquelien Scherpen. In 2021 ging de titel naar UT-onderzoeker David Fernandez Rivas.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.