Geen tentamens meer tijdens Kick-In, vindt Uraad

| Stan Waning

Als het aan de Uraad ligt krijgen opleidingen een verbod om centrale tentamens te plannen gedurende de Kick-In. Examineren tijdens de introductieweek komt studentenactivisme niet ten goede, volgens de Uraad.

Besturen van studieverenigingen deelden in juni hun zorgen met studentleden van de Uraad. Ze uitten bezorgdheid over het feit dat meerdere opleidingen herkansingen planden in de introductieweek. ‘De Uraad deelt die zorgen en adviseert om een beleid te maken, waarin het opleidingen onmogelijk wordt gemaakt om centrale geschreven examens te plannen tijdens de Kick-In’, aldus UReka-lid Jaime de Bruin.

Hij deed die oproep omdat de Uraad vreest dat centrale tentamens in de introductieperiode zorgen voor een mogelijke afname van studentenactivisme tijdens die week. ‘Als studenten tentamens hebben, is de kans kleiner dat ze deelnemen aan de Kick-In, bijvoorbeeld als doe-groep ouder’ Aangezien het activisme al dalende is, meent de Uraad dat het belangrijk is dat alle mogelijke risico's die studentenactivisme ontmoedigen, worden beperkt.

Rector Tom Veldkamp gaf aan dat hij de wens van de Uraad snapt en steunt. ‘We gaan kijken of we kunnen voorkomen dat centrale geschreven tentamens tijdens de introductie worden gepland, maar een verbod op tentamens tijdens de Kick-In steun ik niet. Soms komen student en docent samen tot een geschikte datum en dat is goed.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.