Klimaatbezetting Wageningen Universiteit beëindigd

| HOP, Peer van Tetterode

De politie heeft maandagnacht een einde gemaakt aan een bezetting van een gebouw van Wageningen Universiteit. Geen van de klimaatactivisten is aangehouden.

Zo’n twintig actievoerders hielden sinds maandagochtend het balkon en de gang bezet van een gebouw waar colleges plaatsvonden, schrijft nieuwsmedium Resource. Ze eisten dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt.

Rond half een ’s nachts waren er nog vijftien activisten over. Hun werd gevraagd het gebouw te verlaten, meldt NOS. Een deel is naar buiten zijn gesleept door de politie en dat zou volgens de actiegroep End Fossil WUR ‘disproportioneel gewelddadig’ zijn gebeurd. Niemand is aangehouden.

Banden

Het bestuur schrijft in een verklaring dat het maandag meermaals gesproken heeft met de demonstranten. De uitnodiging om na de bezetting in gesprek te blijven, zou zijn afgeslagen door de activisten.

Wageningen Universiteit is overigens al jaren een van de meeste duurzame hogeronderwijsinstellingen volgens de SustainaBul-ranglijst, die deze week weer verschijnt.

Reeks

De Wageningse klimaatactie is de laatste in een reeks die eerder werd aangekondigd. Ook bij de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, TU Delft, TU Eindhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Van Hall Larenstein waren bezettingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.