UT ontvangt 3 miljoen euro voor organ-on-chip-ontwikkeling

| Redactie

De UT ontvangt van wetenschapsfinancier NWO een bedrag van ruim 3 miljoen euro voor het Organ-on-Chip Development Center, dat onder leiding staat van onderzoeker Andries van der Meer. In totaal investeert de NWO ruim 22,7 miljoen euro in projecten van zeven nationale consortia voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur.

Archieffoto uit 2018: Andries van der Meer met een organ-on-a-chip.

Organs-on-chips zijn gekweekte mini-organen die gebruikt worden voor onderzoek naar de werkzaamheid van voedingstoffen en medicijnen. Met de miljoenensteun vanuit de NWO komt er een nieuw op te zetten faciliteit, genaamd ‘hDMT INFRA OoCDev’. ‘Met deze faciliteit wordt het mogelijk om organs-on-chips te ontwikkelen die next generation zijn, met werkende driedimensionale weefsels, bloedstroom en dynamische belasting’, aldus Van der Meer.

Andere investeringen vanuit NWO zijn er onder andere voor projecten naar een nieuwe radar om extreem weer te voorspellen en analyseren, onderzoek naar zwaartekrachtsgolven en een nationale dataverzameling van kinderkanker. NWO ontving in totaal 35 aanvragen voor het onderzoeksprogramma ‘Wetenschappelijke Infrastructuur: nationale consortia’, voorheen bekend als NWO-Groot. Zeven van die 35 projecten ontvingen subsidie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.