‘Je kunt me ’s nachts wakker maken voor jazzmuziek’

| Ditta op den Dries

Vier UT-studenten gooien de komende twee weken hun studieboeken aan de kant om zich volledig onder te dompelen in de jazzmuziek. Samen met 35 andere studenten vormen ze een gelegenheidsorkest, dat met hun spetterende show op tournee gaat langs studentensteden. UT-er Daan Wilms, voorzitter Nederlands Studenten Jazz Orkest 2023, heeft er zin in.

Het gelegenheids-jazzorkest is al een poosje samen. In maart werd een auditieweekend gehouden en werden vier UT-studenten geselecteerd: Jitse Leeftink, Biomedical Engineering (cello), Eleanne Haalstra, Industrial Engineering (viool), Emiel Groenwold, Management, Society &Technology (percussie) en Daan Wilms, Civiel Engineering & Management (lead-trompettist). ‘In april hebben we, samen met alle anderen, in Amsterdam gerepeteerd’, vertelt Wilms. ‘Er is een spetterende show in elkaar gezet door professionals én studenten van verschillende conservatoria. Dat maakt het evenement nog mooier. Het is echt een kwestie van voor én door studenten.

Underdog 
Nu de optredens naderen, verzamelen alle studenten van het gelegenheidsorkest zich op 5 mei in Brabant om daar een week te repeteren. Daarna zijn ze klaar om aansluitend een week te knallen in studentensteden Delft, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Utrecht, Eindhoven. Enschede is de waardige hekkensluiter. Volgens Wilms bestaat er nog steeds een vooroordeel over jazzmuziek. ‘Jazz is de underdog in de muziek. Mensen zien het soms voor zich als een bandje met vier muzikanten, die in een cafeetje intellectuele muziek spelen. Volkomen onterecht. Toen ik met jazzmuziek in aanraking kwam, kreeg ik heel veel zin om het zelf te spelen. Het is het mooiste dat er is! Met onze optredens in het land laten we zien dat onze muziek en onze show erg toegankelijk is voor elk publiek, dus ook voor mensen die in eerste instantie niet zo van jazzmuziek houden!’ 

Lichtshow 
Tijdens de Batavierenrace trad hij op de UT nog op met z’n Ska-bandje Ciska de Rat. Maar nu concentreert hij zich alleen nog maar op de naderende tournee. ‘Het worden echt acht daverende optredens, compleet met lichtshows, solo’s én dansmoves. We willen voor het publiek een zo mooi mogelijk concert voor het voetlicht brengen. In alle nummers is de invloed van jazz te vinden. Dat is ons concept. Daarbinnen is ruimte voor nummers van Sinatra, Earth Wind & Fire, de Metropool Bigband en zelfs het Eurovisie Songfestival.  

Daan Wilms voelt zich een bevoorrechte student. ‘Je krijgt als amateur niet snel de kans om op tournee te gaan. Prachtig dat dat kan. Jitse, Eleanne, Emiel en ik gaan twee weken lang volop genieten van onze hobby. Maar het moet vooral een feestje voor iedereen worden.’ 

Het concert van het Nederlandse Studenten Jazz Orkest (NSJO) is op 20 mei in de grote zaal van Metropool Enschede. Kaarten kunnen via de site van Metropool worden aangeschaft.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.