Universiteitsteam Groningen prolongeert titel Batavierenrace

| Stan Waning

Het universiteitsteam uit Groningen won zaterdag de 51e editie van de Batavierenrace. De selectie verdedigde daarmee de titel, want vorig jaar bleken de Groningse studenten ook de snelste. Wageningen eindigde knap als tweede, slechts drie seconden voor Utrecht.

Photo by: Frans Nikkels
Job IJtsma komt namens Groningen over de streep.

De ontknoping van de Batavierenrace behoorde misschien wel tot de spannende eindfases ooit. De drie podiumkandidaten deden met nog één heren- en één damesetappe voor de boeg namelijk amper voor elkaar onder. De Wageningse lopers noteerden gezamenlijk 9.39.39 over de eerste 23 etappes, de Groningse concurrentie slechts 29 seconden minder. En ook Utrecht had de eindzege met 9.43.26 nog voor het grijpen.

Met de campus in zicht bleek dat Groningen net als vorig jaar aan het langste eind trok, maar nu slechts met een verschil van zo’n drie en een halve minuut. Vorig jaar was het pleit voor de laatste herstart praktisch al beslecht. Nog een groot verschil ten opzichte van 2022: het UT/Saxion Runningteam ontbrak, omdat het geen team op de been kreeg.

Ongekende spanning

Net zo knap als de Groningse titelprolongatie: Wageningen, het team dat wederom op het podium eindigde. Zelfs een trede hoger dan vorig jaar. Bij de teamleden overheerste dan ook vooral trots, ook al ging het team in het Van Heekpark – waar de lopers aan de laatste etappe begonnen – nog aan de leiding. Tossa Rozemuller liep de 24e etappe voor Wageningen en kwam afgepeigerd over de streep op de UTrack.

Op dat moment wist ze nog niet of haar team eerste, tweede, derde of zelfs buiten het podium zou eindigen. ‘Maar als we op het podium eindigen hebben we het knap gedaan, ook al kan het natuurlijk altijd beter. Tijdens de Bata gaat onderweg eigenlijk altijd wel iets mis, maar volgens mij ging alles goed bij ons. Ik zou eigenlijk een andere etappe lopen, maar door een switch mocht ik opeens het laatste nummer lopen. Ik heb alles gegeven, meer zat er niet in. Dit gaan we vanavond samen vieren in de tent.’

Minder dan een half uur later kwam haar teamgenoot Roel Kox, de laatste Wageningse loper, over de streep. Hij wist toen dat de zege al naar Groningen was gegaan. ‘Sterker nog, dat wist ik eigenlijk bij de herstart al. Ik zag wie er namens Groningen en Utrecht aan de streep stonden en dat zijn razendsnelle lopers. Ik ging helemaal kapot, dus ik ben vooral blij dat ik nu hier sta en dat het erop zit, maar dat we weer op het podium staan zorgt voor tevredenheid.’

Kronos eindigde in het algemeen klassement op een tweede plaats. Vorig jaar zegevierde de UT-atletiekvereniging nog in dat klassement. De eindzege ging dit jaar naar de RU/HAN Bata Legends, het Amsterdamse A.S.A.V. Aquila completeerde het podium.


De uitslagen van de Batavierenrace zijn op moment van publiceren nog officieus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.