Electric Superbike Twente crasht in Finland

| Jelle Posthuma

Vreugde en verdriet lagen vandaag dicht bij elkaar voor Electric Superbike Twente in Finland. Vlak nadat de elektrische racemotor van het UT-studententeam als eerste over de finish kwam, ging coureur Jorn Hamberg met hoge snelheid onderuit. Hij kwam er zonder al te veel kleerscheuren vanaf; de motor liep wel averij op.

De teamleden zetten de superbike na de crash op een aanhanger.

De studenten van Electric Superbike Twente (EST) doen mee aan de Imatranajo, een groot race-evenement in het Finse plaatsje Imatra. Ze nemen het in de zogenaamde '3 flashes-competitie' op tegen de studenten van het universiteitsteam van de LUT University, die eveneens een volledig elektrische superbike bouwden.

Na de vrije training op vrijdag en de kwalificatie vanochtend, reed EST vanmiddag de eerste race tegen LUT University. Na drie rondes kwam de Twentse superbike met een ruime voorsprong op de Finnen als eerste over de finish. Een fractie later ging het mis: terwijl de teamleden nog juichten, ging coureur Hamberg onderuit. Hoewel hij een flinke schuiver maakte, stapte de coureur vlak na de crash alweer op zijn Yamaha voor een race in een andere klasse. ‘Voor ons is het allerbelangrijkste dat Jorn OK is’, laat teamlid Mirjam Davidse in een eerste reactie weten.

De crash werd veroorzaakt door een technisch mankement, waardoor de motor op een recht stuk bij een snelheid van 250 kilometer per uur onderuit gleed. Hoe dit kon gebeuren, is nog niet precies bekend. De superbike werd op een veilige plek aan een nadere inspectie onderworpen. ‘De motor is gelukkig niet in de brand gevlogen’, zegt Davidse. ‘Wel is de zijkant van de motor beschadigd door de schuiver. Het batterijpakket hebben we inmiddels veilig uit de motor kunnen halen. Dankzij onze veiligheidsbox kunnen we het pakket ook veilig vervoeren. Nu gaan we aan de hand van de data op zoek naar de oorzaak.’

Volgens Davidse zijn de teamleden erg geschrokken. ‘Het ene moment win je de race, en het andere moment ligt de motor op z’n zijkant. Het viel wel op dat iedereen rustig bleef. We weten allemaal wat we moeten doen, want we hebben het afgelopen jaar flink geoefend met veiligheidsprotocollen om goed te kunnen handelen in situaties als deze.’ EST zou dit weekend twee keer tegen het Finse team in actie komen. Maar het is de vraag of Twente zondag aan de start verschijnt voor de tweede race. ‘We hebben daarover nog geen definitieve beslissing genomen. Er is een goede kans dat we niet gaan racen, maar ik kan er nog geen uitsluitsel over geven.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.