Ook UT zet thermostaat 2 graden lager

| Redactie

In navolging van de Rijksoverheid, zet ook de UT de thermostaat in de gebouwen lager. Vanaf volgende week gaat de temperatuur in de gebouwen 2 graden Celsius omlaag.

In zo’n tweehonderd gebouwen van de Rijksoverheid is het sinds recent al 2 graden kouder. De beweegredenen: minder afhankelijkheid van gas uit Rusland en het is beter voor het milieu. De UT volgt vanaf komende week het voorbeeld van de overheid.

Niet in ieder gebouw is het maandag al wat frisser. Omdat de verwarming in de gebouwen met verschillende systemen worden aangestuurd, neemt het aanpassen wat tijd in beslag.

Kledingkeuze

Daarnaast zijn er ook veel ruimtes op de UT waar de temperatuur niet centraal geregeld is. ‘In veel kantoren kunnen medewerkers en studenten zelf de temperatuur bepalen met behulp van een thermostaat of de knoppen van de verwarming. Aan hen vragen we kritisch te kijken welke temperatuur nodig is om prettig te werken en te studeren’, zegt woordvoerder Laurens van der Velde. ‘Ook vragen we van medewerkers en studenten om in hun kledingkeuze rekening te houden met de aangepaste temperatuur.’

Effect onduidelijk

Hoe groot het effect van de temperatuurvermindering gaat zijn, valt nog te bezien. De meeste gebouwen op de campus zijn immers aangesloten op het warmtenet, dat grotendeels verwarmd wordt met biomassa en restwarmte vanuit afvalverwerkingsbedrijf Twence en de regionale industrie. ‘Als meer gebruikers van het warmtenet hun verbruik verminderen, is er minder gas nodig om in de behoefte te kunnen voorzien’, aldus Van der Velde. ‘Het verlagen van de temperatuur betekent wel minder kosten, al is op dit moment nog niet precies in te schatten hoe groot dat effect is.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.