Recordpoging ConcepT: brug van 12.000 bierkratten

| Stan Waning

Studievereniging ConcepT is bij het Ganzenveld begonnen aan de bouw van een enorme brug van bierkratten. Zaterdag 12 maart is het D-Day: dan moet het 36 meter lange gevaarte van 12.000 bierkratten staan, waarmee het Enschedese team het wereldrecord van TU Eindhoven (26,69m) wil overnemen.

Jaime de Bruin, voorzitter van het commissie, kijkt deze maandagmorgen tevreden toe. De constructie begint al aardig vorm te krijgen, de eerste toren klimt langzaamaan omhoog én de zon schijnt. ‘Dat was vorige week wel anders met die enorme storm. Wat dat betreft hebben we goed getimed. Eind vorige week zijn we begonnen, 12 maart moet alles staan. We hebben dus nog even tijd, maar die gaan we ook nodig hebben.’

Uitvoeringsfouten

Vier jaar geleden deed de studievereniging van opleiding civiele techniek de laatste poging om het wereldrecord – officieus – over te nemen in de competitie tussen de drie Nederlandse technische universiteiten. Ook Groningen waagt binnenkort een poging. ‘In 2018 ging het mis omdat er fouten werden gemaakt tijdens de uitvoering. Aan het plan en de uitvoering lag het destijds niet’, blikt De Bruin terug op de poging van ruim 28 meter.

Dat de poging in 2018 mislukte, betekent niet dat ConcepT de ambitie heeft bijgesteld. Sterker nog, de bouwers gaan nu voor een bouwwerk van 36 meter. ‘Met twee torens met een hoogte van tien meter. Daar hebben we zo’n 12.000 kratjes voor nodig. Vrijdag heeft Grolsch de eerste lading geleverd. De overige kratten volgen nog. Dit is maar een klein gedeelte’, vertelt De Bruin, terwijl hij wijst naar zo’n tien pallets met groen-witte kratten.

Veiligheid

Tussen de colleges door draaien de studenten en vrijwilligers diensten om op schema te blijven. Drie mensen sturen de groep om beurten aan, zodat er geen fouten in het bouwwerk sluipen. De veiligheid staat voorop, getuige de felgekleurde hesjes en de bouwhelmen. Volgens De Bruin mogen slechts enkele studenten de heftruck en de takelwagen besturen. ‘Andere universiteiten gaan snel ook nieuwe pogingen voor het record doen, dus we hopen dat we 12 maart de lat hoog kunnen leggen. We zijn vol vertrouwen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.