Open Mind-beurs voor virus-‘dwangbuis’

| Redactie

Jurriaan Huskens, UT-hoogleraar Supramolecular Chemistry & Nanofabrication, kreeg deze week een Open Mind-beurs voor zijn onderzoek naar griepvirussen. Wetenschapsfinancier NWO stelt met deze beurs jaarlijks vijfmaal 50 duizend euro beschikbaar aan wetenschappers met ‘spannende onderzoeksideeën’.

Met dit relatief bescheiden onderzoeksbudget krijgen wetenschappers een jaar lang de tijd om een vervolg te geven aan ‘ongebruikelijke onderzoeksideeën die bijdragen aan creatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen’. Zestien onderzoeksvoorstellen schopten het tot de finale. Vijf daarvan konden na een succesvolle pitch van hun aanvragers rekenen op financiering.

Dwangbuis

Huskens was deze ronde een van die winnaars. Zijn out-of-the-box-onderzoeksidee heeft de titel ‘The Emperor’s New Clothes: Designing a straitjacket for influenza’. Huskens richt zich op de buitenkant van een griepvirus, die zich met behulp van eiwitten aan een gastheercel hechten. Door het ontwerpen van een ‘dwangbuis’ wil Huskens het oppervlak van het virusdeeltje bedekken – en daarmee onschadelijk maken.