UAF-Award: vier van de zes genomineerden komen uit Syrië

Zes oud-studenten met een vluchtelingachtergrond dingen mee naar de UAF-Award 2021. Maar liefst vier van hen komen uit Syrië. Dat is niet zo vreemd, vindt de stichting UAF.

Met de jaarlijkse prijs vraagt de stichting UAF aandacht voor talent onder vluchtelingen. 'Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om je land te ontvluchten en in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen', weet UAF-directeur Mardjan Seighali uit eigen ervaring. Volgens haar krijgen lang niet alle vluchtelingen de kans om te laten zien waar ze toe in staat zijn. 'De genomineerden voor de UAF-Award zijn er het levende bewijs van dat er veel mogelijk is als je wél zo’n kans krijgt.'

Syrië

Hoewel het UAF mensen uit tientallen landen begeleidt, zijn vier van de zes genomineerden uit Syrië afkomstig. Dat is geen toeval, zegt UAF-woordvoerder Jasper Vink. Sinds 2014 zijn er veel Syrische vluchtelingen naar Nederland gekomen en een relatief groot deel van hen was al hoger opgeleid.

Op de website van het UAF, waar je ook kunt stemmen, stellen de genomineerden zichzelf voor. De uitslag wordt op 4 november bekendgemaakt. De winnaar krijgt een opleidingstraject naar keuze ter waarde van vierduizend euro.

Van linksboven naar rechtsonder op de foto:
Norhan Alsheik Hidar uit Syrië, sinds 2014 in Nederland; scheikundedocent.  
Denis Kabuye uit Oeganda, sinds 2014 in Nederland; afgestudeerd in zorgmanagement. 
Ghazwan Yaghi uit Syrië, sinds 2014 in Nederland; wetenschapper.
Diana Bachour uit Syrië, sinds 2017 in Nederland; afgestudeerd in kunsteducatie. 
Mohammed Nuru uit Eritrea, sinds 2013 in Nederland; medisch onderzoeker. 
Khadija Mannan uit Syrië, sinds 2016 in Nederland; werktuigbouwkundige.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.