UT blijft groeien: komend collegejaar 13.000 studenten

| Redactie

De Universiteit Twente verwacht komend collegejaar weer meer studenten. Daarmee zou de totale studentenpopulatie stijgen naar 13.000. Meer internationale studenten en langer studeren zijn de grootste veroorzakers van de groei.

Dat valt te lezen in de laatste managementrapportage (MARAP). Met name de bacheloropleidingen groeien naar verwachting flink met ongeveer 3000 nieuwe studenten. Psychologie, Computer Science en Mechanical Engineering zijn koplopers in studentenaantallen. Vooral de faculteiten BMS en ET verwachten met 30 procent groei veel meer studenten.

De masterstudies blijven volgens de prognose achter en groeien op de hele UT minder hard dan gehoopt. Dit heeft gevolgen voor de inkomsten uit collegegelden, staat in het rapport.

Belofte

Al jaren laat de UT een stevige groei in studentenaantallen zien. Ter vergelijking: in 2016 waren er nog 9.937 studenten ingeschreven aan de UT. Tijdens zijn nieuwjaarsspeech in 2018 zei oud-collegevoorzitter Victor van der Chijs nog dat de UT ‘niet veel meer dan 12.000 studenten moet willen. We willen een kleine universiteit blijven met veel persoonlijke aandacht.’

Ruim een jaar later bleek dat getal niet langer heilig. Van der Chijs stelde in de Uraad dat de UT met de Van Rijn-gelden meer studenten aankan dan het eerder gestelde maximum.

Landelijk

Ook andere universiteiten verwachten in september meer studenten. Er zijn nu vijf procent meer aanmeldingen dan vorig jaar rond de deadline. Het gaat nog om zogeheten vooraanmeldingen en geen definitieve inschrijvingen. Die zijn pas in het najaar bekend.