Enschede gaat seksuele straatintimidatie strafbaar stellen

| Redactie

De petitie van UT-studente Myrthe van der Houwen tegen seksuele intimidatie krijgt een vervolg. Enschede werkt aan een verbod op het naroepen en andere vormen van straatintimidatie.

Het voorstel om seksuele intimidatie op straat strafbaar te stellen kwam van VVD-raadslid Malkis Jajan en werd maandagavond door een meerderheid van de Enschedese raad aangenomen. Dat meldt RTV Oost. ‘Met dit verbod lossen we de problemen niet meteen op, maar geven we wel een krachtig signaal af’, zei Jajan tijdens de raadvergadering van maandagavond.

Petitie

In de zomer van 2020 startte UT-studente Myrthe van der Houwen een petitie om seksuele intimidatie op straat aan de kaak te stellen. Naroepen, nafluiten en andere vormen van intimidatie zijn in de Enschedese binnenstad eerder regel dan uitzondering, vertelde de psychologiestudente. Haar petitie werd meer dan 17.000 keer ondertekend. Van der Houwen deed haar verhaal in diverse media en kreeg veel bijval, ook vanuit de (landelijke) politiek.

Aanpak

De studente bood daarop haar petitie aan in de gemeenteraad. Enschede nam de kwestie hoog op en kwam met een actieplan om de overlast aan te pakken. De strengere aanpak had succes en leidde al tot meerdere aanhoudingen en duizend bekeuringen. Met het verbod op seksuele intimidatie wil Enschede het probleem in haar binnenstad nog harder aanpakken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.