Enschede pakt seksuele intimidatie aan dankzij UT-studente

| Jelle Posthuma

De petitie van UT-studente Myrthe van der Houwen tegen seksuele intimidatie in Enschede zorgde voor meerdere aanhoudingen en duizend bekeuringen. Dat liet het college afgelopen maandag weten aan de Enschedese gemeenteraad. Ook sloot de stad zich aan bij het programma Veilige Steden, dat zich inzet voor de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte.

Photo by: RIKKERT HARINK

Vorig jaar juni startte Myrthe van der Houwen een petitie om seksuele intimidatie op straat aan de kaak te stellen. De psychologiestudente was de intimiderende opmerkingen zat, die ze voortdurend naar haar hoofd kreeg geslingerd in de Enschedese binnenstad. De petitie werd door meer dan zeventienduizend mensen ondertekend. Van der Houwen deed haar verhaal in diverse media en zowel lokale als landelijke politici lieten van zich horen.

De studente bood haar petitie afgelopen zomer aan in de gemeenteraad. Het lokale bestuur nam de kwestie hoog op. VVD-raadslid Malkis Jajan diende vrijwel direct een motie in. In zijn motie vroeg hij de burgemeester om actie te ondernemen tegen seksuele intimidatie in de Enschedese straten. De motie werd unaniem aangenomen.

Overlast aanpakken

Het actieplan leidde in Enschede tot aanhoudingen voor verschillende misdragingen en meer dan duizend bekeuringen, liet het college afgelopen maandag weten aan de gemeenteraad. Ook zijn er dankzij de verscherpte controles diverse gebiedsverboden opgelegd aan notoire overlastplegers. De gemeente zette live-cameratoezicht, extra handhavers, beveiligers en politie in om de overlast aan te pakken.  

Ook meldde Enschede zich aan voor het programma ‘Veilige Steden’, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het programma is gericht op de veiligheid van meisjes en vrouwen in de openbare ruimte en bij het uitgaan. Voor 2020 en 2021 ontvangt de gemeente Enschede van het ministerie een bijdrage van 30.000 euro om de straatintimidatie aan te pakken.

De gemeente wil begin 2021 met een actieplan komen om seksuele (straat)intimidatie verder terug te dringen. De doelgroep van dit plan is naast meisjes en vrouwen ook de LHBTI+ gemeenschap in Enschede. Ook deze groep krijgt volgens het college disproportioneel vaak te maken met onveiligheid in de openbare ruimte en bij het uitgaan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.