#Wateraandelippen: alarmdag voor de wetenschap is online al begonnen

| HOP, Evelien Flink

Onder de noemer Normaal Academisch Peil voeren wetenschappers en studenten vandaag actie voor meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs. Aan alle foto’s met snorkels en zwembrillen op Twitter te zien, is het protest losgebarsten.

UT-medewerkers en -studenten in het water bij het Torentje van Drienerlo.

De landelijke ‘alarmdag’ is een initiatief van vakbonden, wetenschappers, studenten en bestuurders. Ze willen het nieuwe kabinet over de streep trekken om structureel 1,1 miljard euro extra te investeren in het wetenschappelijk onderwijs.

Veel wetenschappers en docenten trekken op Twitter aan de bel. Ze plaatsen foto’s van zichzelf met snorkels, zwemvliezen en zwembrillen, soms in combinatie met toga en baret. Het water staat de universiteiten aan de lippen, is de boodschap. Of zoals een Utrechtse postdoc het verwoordt: ‘Help, de docent/onderzoeker verzuipt!’

Een Leidse hoogleraar gaat nog een stapje verder en heeft zichzelf maar alvast in een gracht gefotoshopt. Een Utrechtse promovendus steekt haar hoofd in een emmer met goudvissen erop. Zonder extra geld gaat de Nederlandse wetenschap naar de haaien, waarschuwt ze.

In alle universiteitssteden zullen vandaag acties plaatsvinden, en ook bij de Hofvijver in Den Haag. Sommige actievoerders lijken van plan daar het water in te lopen om hun woorden kracht bij te zetten. Daar bereidt een Twentse universitair docent zich goed op voor: ze heeft alvast haar wetsuit uit de kast getrokken.

Foto's: Universiteit Leiden/Normaal Academisch Peil, Hilde De Weerdt, Universiteit Utrecht (via WOinActie).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.