Vuurwerkoverlast op campus in kerstvakantie

| Redactie

Een aantal kampvuren en een in beslag genomen carbidbus: tijdens de jaarwisseling waren er weinig incidenten op de UT. Wel ondervonden campusbewoners in de kerstvakantie veel vuurwerkoverlast door jongeren ‘van buitenaf’.

Oud en nieuw verliep op de campus vergelijkbaar met voorgaande jaren, stelt Pim Fij, directeur Campus & Facility Management. ‘Er waren een viertal kampvuren die uiteindelijk werden geblust. Eigenlijk niets bijzonders. Ook is er een carbidbus in beslag genomen. Carbidschieten heeft natuurlijk wel wat, maar als zo’n bus bij de studentenflats wordt afgeschoten dan liggen alle ramen eruit.’

Hoewel de jaarwisseling relatief rustig verliep, ervoeren campusbewoners in de kerstvakantie veel vuurwerkoverlast, vertelt Fij. ‘Er waren groepjes van buitenaf die tussen kerst en oud en nieuw veel vuurwerk afstaken op de campus. Vooral bewoners van Sky en Box hadden daar last van. De politie was te weinig inzetbaar om er streng op te handhaven, wat ik vanwege corona wel begrijp. In het voorjaar van 2020 zagen we ook al een toeloop van mensen van buitenaf, die op de rustige campus op zoek gaan naar vertier, maar die vooral voor overlast zorgen.’

Dit jaar werd één student in de kraag gevat voor het stelen van een kerstboom. Ieder jaar gaan campusbewoners in de omgeving op zoek naar kerstbomen. Soms verdwijnen er naaldbomen uit de tuinen van omwonenden. ‘Dit jaar leek het een stuk minder’, zegt Fij. ‘Het lijkt misschien grappig, maar het stelen van een boom kan een aantekening op je strafblad opleveren. Dan zit een stage in bijvoorbeeld Canada of de VS er niet meer in.’

Er was nog een opvallend incident op de campus in de kerstvakantie: een brand in de keuken van het U Parkhotel. ‘Het was maar een klein brandje. Toch had het een behoorlijke impact. Er is schade aan de keuken en het restaurant, met name door roet. Ook moesten alle bewoners van Campus 053, het studentencomplex in het andere deel van de Hogekamp, een uurtje naar buiten. In het hotel waren op het moment van de brand geen gasten.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.