Tien Veni-beurzen voor UT-wetenschappers

| Redactie

Tien jonge UT-wetenschappers ontvangen een Veni-subsidie van onderzoeksfinancier NWO. Met de beurs van maximaal 250 duizend euro kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoek verder ontwikkelen.

De UT heeft vijf laureaten in het domein Exacte en Natuurwetenschappen. Het gaat om Michael Lerch, Giulio Ragazzon, Clara Stegehuis, Albert Wong en Pantelis Bampoulis. Lerch wil materialen creëren die uiteindelijk met ons kunnen communiceren. Ragazzon richt zich op niet-evenwichtsmaterialen voor electrochemische energieopslag, wiskundige Stegehuis doet met wiskundige modellen onderzoek naar kleine patronen in netwerken.

Wong gebruikt netwerken van moleculaire reacties om onconventionele rekenplatforms te ontwikkelen, terwijl Bampoulis zich richt op het synthetiseren en karakteriseren van laag-dimensionele structuren van het materiaal germaneen.

Loopprestaties en microbelletjes

Binnen het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen heeft de UT drie laureaten: Cristina Bayón Calderón, Caroline Gevaert en Jelmer Wolterink. Bayón Calderón richt zich op het ontwikkelen van een nieuw apparaat, om de loopprestaties van kinderen met Cerebrale Parese in het dagelijks leven te verbeteren. Gevaert wil naar eigen zeggen ‘de kloof overbruggen tussen kunstmatige intelligentie en de maatschappij’, daarom doet ze onderzoek naar verantwoorde en praktische kunstmatige intelligentie met geodata. Wolterink wil de doelmatigheid van chirurgisch ingrijpen bij buikaneurysma's verbeteren, met behulp van kunstmatige intelligentie.

Binnen domein ZonMW krijgen Erik Groot Jebbink en Annemieke Witteveen een Veni-beurs. Groot Jebbink wil met behulp van microbelletjes de radiotherapie-behandeling bij leverkanker verbeteren. Witteveen richt zich op het leven na kanker. Jaren erna ervaren de meeste mensen nog steeds een breed scala aan gezondheidsproblemen, zegt de onderzoeker. Daarom ontwikkelt ze individuele modellen die deze late effecten kunnen voorspellen en monitoren over de tijd.

Veni

Veni is de kleinste beurs binnen het NWO-talentprogramma (Veni-Vidi-Vici) en is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1176 onderzoekers een voorstel in, waarvan NWO er 161 honoreerde (14 procent).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.