Sporten mag weer (een beetje) op de campus

| Rense Kuipers

Veel sportfaciliteiten op de campus zijn vanaf maandag 18 mei weer open voor studenten. Het wordt wel maatwerk; sporten moet in kleine groepen, onder strikte veiligheids- en hygiënevoorschriften en toezicht van coronacoördinatoren. UT-medewerkers zijn voorlopig nog niet welkom.

Het college van bestuur stemde gistermiddag in met het plan van aanpak dat de Student Union en het Sportcentrum opstelden. Studenten mogen onder andere weer voetballen, hockeyen, tennissen, honkballen, roeien, trial rijden, korfballen en handboogschieten. Al is het niet de bedoeling dat studenten met het openbaar vervoer naar de campus komen.

Drie hoofdregels

Het Sportcentrum en de Student Union verbinden drie hoofdregels aan de versoepeling, licht SU-bestuurslid Lisanne Venix toe. ‘Sporten kan alleen op reservering of volgens het rooster, per sport zijn er duidelijke regels voor het gebruik van de faciliteiten en sporters volgen strikte hygiënemaatregelen. Naast deze hoofdregels hebben de verenigingen zelf protocollen opgesteld, die in lijn zijn met die van de nationale sportbonden.’

De prioriteit ligt bij het heropenen van de faciliteiten voor studenten. ‘We zijn blij dat we zo snel een plan konden opstellen. Eindelijk kunnen we weer ja zeggen in plaats van nee’, zegt Venix. En medewerkers? Zij zullen tot september moeten wachten, zegt hoofd sport Sanne Kleinenberg. ‘Omdat medewerkers in principe tot die tijd thuis werken, richten we ons nu primair op de studenten. We moeten er ook voor waken dat het niet te druk wordt op de campus.’

Maatwerk

Er zitten veel mitsen en maren verbonden aan de versoepeling, zegt Kleinenberg. ‘In lockdown gaan was een ding, maar eruit komen is zo niet moeilijker. We zijn daarom heel voorzichtig en hanteren strenge algemene regels en voorschriften, die we combineren met maatwerk per sport.’

Onder andere met afzetlint worden de looplijnen van mensen bepaald en in het rooster zit meer spreiding, zodat er niet te veel mensen tegelijk op de campus aanwezig zijn. Douchen in het Sportcentrum zit er niet in, studenten komen en gaan in sportkleding. Daarnaast maken coronacoördinatoren rondjes, om in de gaten te houden of studenten zich aan de regels houden.

Maatwerk komt bijvoorbeeld kijken bij de buitenfitness. De hekken eromheen blijven staan, maar onder begeleiding van krachtsportvereniging Hercules kunnen studenten alsnog fitnessen op bepaalde tijden. En groepslessen die anders binnen zouden plaatsvinden – body balance, zumba, x-core, bootcamp en yoga – krijgen het Openluchttheater als locatie.

Roze bril

En er zijn sporten die – voorlopig – buiten de boot vallen. De sportzalen en fitnessruimte blijven dicht. Het binnenzwembad gaat wel open, maar alleen voor de zwemlessen van de UT-Zwemschool. Volgens Kleinenberg is het wel de bedoeling dat het buitenbad begin juni open gaat, zodat UT’ers op basis van individueel reserveren kunnen zwemmen.

Ondertussen blijft het voor de sportsector scherp in de gaten houden wat wel en niet kan. ‘Ik hoop dat we met z’n allen niet te snel een roze bril opzetten’, zegt Kleinenberg. ‘Bij burgersportverenigingen zie je het vooralsnog goed gaan, we hopen dat iedereen zich op de campus ook van z’n beste en meest verstandige kant laat zien.’

En cultuur?

Op dit moment werken de Student Union en de afdeling Culture & Events aan een plan om vanaf juni – als het vanuit de overheid weer is toegestaan – de culturele activiteiten op de campus langzaamaan weer op starten. Volgens Kleinenberg kan in het bijzonder het Openluchttheater daarin soelaas bieden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.