UT kiest voor ‘zachte knip’ in coronatijd

| Rense Kuipers

Laatstejaars bachelorstudenten mogen met een tekort van maximaal dertig studiepunten alsnog in september doorstromen naar de master. De UT wil met deze maatregel voorkomen dat de doorstroom van bachelor naar master stokt vanwege de coronacrisis.

Niet al het onderwijs kan in deze tijd worden aangeboden. Dat was voor het ministerie van OCW reden om de deur voor een zogeheten zachte knip open te zetten. De uitgangspunten van de UT zijn als volgt: als je als derdejaars bachelorstudent nog maximaal 30 EC hebt openstaan, word je voorwaardelijk toegelaten tot de master. Je moet dan wel je bachelor afronden voor 1 september 2021. Studenten die beginnen aan een éénjarige master moeten de bachelorscriptie afronden voor ze beginnen aan de masterscriptie.

Masteropleidingen kunnen ook nog een slag om de arm houden en studenten pas toelaten als alle vakken van het eerste en tweede jaar zijn gehaald. Of ze kunnen kiezen voor uitsluiting voor bepaalde mastervakken, bijvoorbeeld als de student nog niet genoeg voorkennis heeft.

Premasters

Studenten die nu in hun premaster zitten, worden toegelaten tot een master als ze nog maximaal zes studiepunten hebben openstaan. Masteropleidingen kunnen nog wel extra eisen stellen, zoals uitsluiting van bepaalde vakken. Studenten moeten de premaster uiterlijk in maart 2021 afgerond hebben.

Doorstroom tussen universiteiten

De voorwaarden die de UT stelt, gelden alleen voor de eigen studenten. Maar, er zijn ook studenten die een bachelor volgen aan de ene universiteit en een master willen volgen aan de andere. Voor die studenten wil de UT uiterlijk medio mei duidelijkheid bieden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.