‘Laten we alle thuiscolleges van docenten verzamelen’

| HOP, Bas Belleman

Maken docenten nu filmpjes voor hun studenten? Als ze die thuiscolleges online zetten, dan hebben anderen er ook iets aan. Met die gedachte is een YouTube-kanaal opgericht: Quarantaine Colleges.

Het begon allemaal met een idee van de Nijmeegse hoogleraar taalkunde Marc van Oostendorp. Toen de universiteiten hun deuren voor studenten moesten sluiten, dacht hij aan al die colleges die docenten nu in hun huiskamer zouden filmen.

‘Waarom zouden we van de nood geen deugd maken’, vroeg hij zich af, en stelde voor om die gefilmde colleges online te zetten, zodat ze voor iedereen beschikbaar komen. ‘Wat zou het mooi zijn als we de komende weken ineens een aantal interessante lezingen en cursussen zouden kunnen laten zien!’

Idee

Dat was niet aan dovemans oren gericht. De Universiteit van Nederland en universiteitenvereniging VSNU pikten het idee op. In een mum van tijd kwam er een platform met een YouTube-kanaal. De eerste colleges staan inmiddels online.

Normaal gesproken laat de Universiteit van Nederland wetenschappers in korte colleges van zo’n 15 minuten over hun vakgebied vertellen. De redactie helpt met het bedenken van een prikkelende vraag als startpunt en er worden mooie opnames met publiek gemaakt.

Huiskamer

Nu filmen de docenten hun colleges zelf, ‘vanuit hun huiskamer’, zoals op het YouTube-kanaal staat. Op de website staan hiervoor een paar goede tips, zoals ‘Zet je telefoon op stil of vliegtuigstand en zorg ervoor dat hij helemaal opgeladen is!’

Ook voor het geven van een goed college zijn er adviezen, zoals: ‘Je ziet nu helaas geen fronsende studenten voor je zitten. Zorg er dus voor dat je extra vaak de conclusie van je verhaal trekt. Dit kan bijvoorbeeld ook door retorische vragen te stellen.’

In principe kunnen alle docenten van universiteiten hun filmpjes insturen via WeTransfer. De Universiteit van Nederland checkt wel even of de docent te verstaan is en of het college enigszins te volgen valt, zegt directeur Maurice van Wordragen van de Universiteit van Nederland.

Hoe snel

‘We moeten even kijken hoe snel het groeit’, zegt hij. ‘Als het groot wordt, moeten er goede categorieën komen van vakgebieden en subonderdelen, zoals ‘sociale wetenschappen’ en daarbinnen bijvoorbeeld ‘economie’ en ‘psychologie’.

Marc van Oostendorp heeft inmiddels twee colleges over fonologie online gezet voor studenten taalwetenschap en studenten Nederlands. Ook over filosofie, economie en psychologie zijn al colleges beschikbaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.