Gezocht: kunstenaar voor beeldbepalende campuscreatie

| Redactie

De UT schrijft een prijsvraag uit voor een ‘beeldbepalend kunstwerk’ ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de universiteit in 2021. De nieuwe creatie komt op een, nader te bepalen, prominente plek en er is een ‘serieus budget’ beschikbaar voor het ontwerp.

Photo by: Mark Ruiter

De in 2018 opgerichte Campus Art Advisory Committee (CAAC) begeleidt de kunstopdracht. Het comité heeft zich tot doel gesteld om ieder lustrumjaar een groot buitenkunstwerk aan de campus toe te voegen. In een ‘open call’ roept de CAAC kunstenaars op om voor het einde van dit jaar een projectvoorstel in te dienen, dat het lustrumjaar 2021 moet opluisteren.  

Dat het om een ambitieus project gaat, blijkt uit de beschrijving van de opdracht. ‘Het nieuwe kunstwerk komt op een prominente plek op de campus en er is een serieus budget.’ De kunstenaars moeten met één ding rekening houden: ‘Een verwijzing naar- of een verband met technologie is een pré.’

De winnende kunstenaar mag zich voegen in een rijtje met illustere artiesten. Op de campus staan al verschillende beeldbepalende kunstwerken. Deze zijn veelal speciaal voor de UT ontworpen. Wat te denken van het Torentje van Drienerlo door Wim T. Schippers. Andere bekende kunstenaars die het beeld van de campus bepalen zijn Fred Bellefroid (Ideeënvanger), Ruurd Hallema (Bubus) en Ger van Elk (Sardineblik).

De CAAC kiest uit de inzendingen een shortlist van maximaal drie kunstenaars. Zij krijgen drie maanden de tijd om hun plan verder uit te werken. Vervolgens wordt de winnaar gekozen. De onthulling van het kunstwerk vindt plaats in het lustrumjaar, in het najaar van 2021.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.