Ruim 4 miljoen voor binnenhalen meer onderzoek

| Rik Visschedijk

Een investering van 4,28 miljoen euro in de afdeling Strategic Business Development moet voor meer onderzoeksopdrachten zorgen. Dat is ‘urgent’, vindt het CvB, want vooral op het gebied van werk voor derden blijft de UT achter.

De Uraad stemt aanstaande woensdag al dan niet in met de eerste investering van 853 mille, waarmee in 2020 zes fte worden gecreëerd bij Strategic Business Development. Dat is volgens het CvB urgent omdat de UT ‘extra en gecoördineerde ondersteuning’ nodig heeft. De UT loopt namelijk achter bij het binnenhalen van onderzoeksgeld uit de tweede en derde geldstroom (het werk voor derden) en tegelijk zijn onderzoekers te druk met kleine projecten.

Grote programma’s

De investering in Strategic Business Development moet de aandacht verschuiven naar de grote programma’s in bijvoorbeeld de topsectoren, de nationale wetenschapsagenda en de EU. Ook is de beleidsafdeling dan beter in staat om samenwerkingen met het bedrijfsleven op te zetten, wetenschappers te ondersteunen bij het vermarkten van onderzoek en het binnenhalen van subsidies. Verder krijgt de afdeling een grote coördinerende rol. Daarvoor zouden dertien fte nodig zijn richting 2022. 

Het is al langer bekend dat de UT ondermaats scoort op het binnenhalen van onderzoeksopdrachten. De doelstelling is dan ook om in aanloop naar 2020 het onderzoeksgeld met 17 miljoen euro te laten stijgen. Geert Dewulf, interim directeur Strategisch Business Development, schrijft in zijn plan dat de UT ‘reactief’ is op calls en dat er weinig invloed is op het ontwikkelen van onderzoeksprogramma’s. Dewulf constateert ook dat de werkdruk bij wetenschappelijk personeel ‘extreem hoog’ is, waardoor onderzoekers weigeren om nieuwe samenwerking te zoeken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.