Laatste vaartocht voor Ebenhaëzer

| Jelle Posthuma

De Ebenhaëzer, het vlaggenschip van studentenzeilvereniging Euros, maakt komend weekend zijn laatste tocht. Het schip start vrijdag in Enschede en belandt na een driedaagse tour uiteindelijk in Den Bosch waar de Ebenhaëzer bij een nieuwe eigenaar een grondige renovatie zal ondergaan.

In juni hielden zo’n tachtig studenten en oud-studenten een laatste ‘uitvaart’ op het Twentekanaal. Het schip lag toen al lange tijd ongebruikt in de haven. Om de Ebenhaëzer, een klipperaak van ruim 25 meter lang, vaarwaardig te houden was een grondige renovatie nodig. Dat bleek voor studentenzeilvereniging Euros financieel niet haalbaar.

De Ebenhaëzer

De klipperaak heeft een roemruchte geschiedenis. Het schip de Ebenhaëzer is in 1914 gebouwd en diende ooit als vrachtschip. In de Tweede Wereldoorlog brachten de Duitsers het schip tot zinken. Na de oorlog werd de klipperaak hersteld, en in 1967 viel het schip in handen van het piepjonge Euros. De zeilvereniging gebruikte het vlaggenschip voor verenigingsweekenden, dispuutuitjes en als opleidingsschip. Voor het in Enschede gelegen Euros was de Ebenhaëzer een drijvende uitvalsbasis naar waterrijk gebied. Veel UT-alumni hebben levendige herinneringen aan het schip.

Nieuwe eigenaar

Tijdens het afscheid in juni werd bekend dat UT-alumnus IJsbrand Visser de Ebenhaëzer zou overnemen om het schip te renoveren. Plannen voor de rennovatie zijn in de maak, meldt de nieuwe eigenaar op Facebook. Komend weekend is er gelegenheid om afscheid te nemen van de ‘oude’ Ebenhaëzer. Vrijdag vertrekt het schip – tussen negen en tien uur -  vanaf het Watersportcomplex in Enschede naar Doesburg voor het eerste deel van de tocht. Op zaterdag vaart de klipperaak van Doesburg naar Tiel, om op zondag de laatste overtocht van Tiel naar Den Bosch te maken.

Liefhebbers kunnen een etappe meevaren tijdens de laatste tour van de ‘oude’ Ebenhaëzer. Inschrijven is nog mogelijk en kan via Facebook.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.