Hoogtevrees? Virtual reality kan helpen

| Jelle Posthuma

Een team van UT- en VU-onderzoekers ontwikkelden een app die mensen met behulp van virtual reality van hun hoogtevrees afhelpt. De resultaten werden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.

De app, genaamd ZeroPhobia, levert een behandeling voor hoogtevrees via een smartphone en een VR-bril. Door gebruik van de app, die is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT), kunnen de symptomen van hoogtevrees sterk worden verminderd, blijkt uit het onderzoek.

Het belangrijkste element van de gedragstherapie om fobieën zoals hoogtevrees te behandelen is ‘blootstelling’. ZeroPhobia laat mensen via virtual reality geleidelijk wennen aan situaties die zij eng vinden. In het geval van hoogtevrees staan ze bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon.

Nu de onderzoekers weten hoe ze hoogtevrees kunnen behandelen, gaan ze werken aan de behandelingen voor andere angsten zoals vliegangst, spinnenangst en claustrofobie.


In de mei-editie van ons Science & Technology Magazine een interview met UT-onderzoeker Jean-Louis van Gelder over de app. Hij is een van de initiatiefnemers van ZeroPhobia. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.