‘Waarom moet ik op jullie stemmen?’

| Leon Holweg

Studievereniging Sirius hield gisteravond in de Waaier een debat voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Vooral het openbaar vervoer bleek een centraal discussiepunt. Presentator Tim Hofman verzorgde het voorprogramma, waarbij hij vooral opriep te gaan stemmen.

Acht Overijsselse statenleden van VVD, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie waren afgevaardigd in het debat. Bij het eerste thema: behoud van talent in de regio, stak VVD’er Henk Veltkamp van wal. ‘De VVD doet er alles aan om innovatieve bedrijven in Twente te houden en van buitenaf hiernaartoe te halen. Dat levert veel banen en stageplekken op voor studenten.’ De debatleider stelde hierbij terecht de vraag hoe hij hiervoor dacht te gaan zorgen. Echt concreet werd hij niet, wat verder rond dit thema een repeterend verhaal bleek. Ook studenten begonnen zich te roeren: ‘Snelgroeiende Twentse bedrijven trekken naar de randstad. Als de banenkans hier kleiner is, is hier blijven wonen voor mij een no-go.’

Openbaar vervoer

Vrijwel alle partijen waren het met elkaar eens over het openbaar vervoer. Dat moet écht beter. En dan met name het treinverkeer. ‘Studenten moeten de mogelijkheid hebben om middernacht nog de trein naar Utrecht te pakken, aldus PvdA’er, Niels van der Hoorn. ‘Desnoods moeten er nachttreinen komen’, voegde D66’er, Blanca de Louw, hieraan toe. Nummer vier van GroenLinks, Lucas Brinkhuis, zelf nog thuiswonend student, koppelde dit thema slim aan het uitgaansleven. ‘Als student wil je uitgaan en festivals bezoeken, en daarna wel gewoon weer terug naar huis kunnen.’

Waarop stemmen?

Een ander thema tijdens het debat was het klimaatbeleid van de partijen. De partijen die je hier op de voorgrond mag verwachten, lieten van zich horen. Arjan Hof van CU was uitgesproken: ‘Ik heb nieuws voor je, de klimaatdoelen gaan we niet halen.’ Lijsttrekker bij de Partij voor de Dieren, Luuk Folkerts, deelde die mening en volgens hem kwam dat doordat er in Twente teveel veeteelt is. En dat is slecht voor het milieu. Want: koeien produceren methaangas. D66’er, De Louw, opperde een creatieve vinding voor én zonnepanelen én het behoud van veeteelt. Zo zag ze in Wierden zonnepanelen op een weiland, die op dusdanige hoogte waren geplaatst, dat er gewoon nog vee onder door kon grazen.

Verder leken de partijen de binding met het aanwezige publiek bij dit thema een beetje te verliezen en de aandacht verslapte dan ook. Een storende microfoon, dat voor het nodige ongemak en kabaal zorgde, hield de aandacht van het publiek er nog enigszins bij. Toch was het debat rond dit punt al lang en breed doodgebloed en men leek op de bühne al een voorschot te nemen op het nabespreken van het debat. Als afsluiter vroeg een studente de partijen om in dertig seconden nog eens bondig uit te leggen waarom zij op hen moest gaan stemmen op 20 maart. Dit had ze duidelijk nog steeds niet helder.

Hamburgers

De studente vond nog iemand in het publiek aan haar zijde. Zo sprak een dame tegen haar buurman: ‘Het is nu alleen nog maar moeilijker geworden.’ Gelukkig stond na afloop bij de ingang van De Waaier een kraam met gratis hamburgers opgesteld. Zo was er in ieder geval de mogelijkheid om smakelijk na te praten, en alles nog eens op een rijtje te zetten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.