Tibor Kudernac wint ERC Consolidator

UT-onderzoeker Tibor Kudernac krijgt een ERC Consolidator Grant ter waarde van 2 miljoen euro voor zijn fundamentele onderzoeksvoorstel gericht op supramoleculaire motoren. Hij is de enige UT’er die deze ronde in de prijzen valt.

In zijn voorstel stelt hij dat kunstmatige moleculaire motoren en schakelingen de potentie hebben om een kernonderdeel te worden van nanotechnologie. Dat wil Kudernac verder  onderzoeken. De komende vijf jaar gaat hij met de beurs dynamische moleculen totaal nieuwe taken laten uitvoeren.

Kudernac is ‘ontzettend blij’ met de beurs. ‘Hiermee kan ik drie PhD’s en twee postdocs betrekken in het project.’

Nederland: minder beurzen

Twee landen zijn Nederland dit jaar voorbijgestreefd in de strijd om Europese consolidator grants van zo’n twee miljoen euro per stuk. Dat zijn Israël en Zwitserland.

De beurzen zijn bedoeld voor goede wetenschappers die na hun promotie zo’n zeven tot twaalf jaar hebben gewerkt en met deze beurs hun onderzoeksgroep kunnen ‘consolideren’, oftewel versterken. De beurzen zijn bedoeld voor een periode van vijf jaar.

Zesde plaats

Met negentien van de 291 beurzen staat Nederland deze keer op de zesde plaats, blijkt uit de cijfers die de Europese onderzoeksraad ERC zojuist bekend heeft gemaakt. In eerdere jaren scoorde Nederland hoger.

Aan de top staan nog altijd het Verenigd Koninkrijk (55 beurzen), Duitsland (38 beurzen) en Frankrijk (32 beurzen). Zwitserland en Israël ontvangen respectievelijk 29 en 23 beurzen. Deze twee landen zijn geen lid van de Europese Unie, maar doen wel mee aan het wetenschapsprogramma Horizon 2020.

Populair

De consolidator grants zijn populair. Slechts 12,2 procent van de aanvragers viel uiteindelijk in de prijzen. Dat is minder dan één op de acht.

De ERC werkt ongeveer hetzelfde als de Nederlandse evenknie NWO. Bij onderzoeksfinancier NWO kunnen wetenschappers een gooi doen naar Veni-, Vidi- en Vici-subsidies, afhankelijk van hun ervaring. Bij de ERC heten die beurzen starting grants, consolidator grants en advanced grants.

Wetenschappers werken vaak over de grens. Van alle winnaars hebben er 49 de Duitse nationaliteit, van wie er 29 in het buitenland onderzoek doen. Daarmee steken de Duitsers met kop en schouders boven de rest uit. Twaalf Nederlanders kregen een grant, van wie er één ergens anders werkt. In de ranglijst van nationaliteiten staat Nederland zevende.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.