Detlef Lohse krijgt Balzan Prize

| Jelle Posthuma

Detlef Lohse, UT-hoogleraar Physics of Fluids én universiteitshoogleraar, heeft de prestigieuze Balzan Prize 2018 toegekend gekregen. Hij krijgt de prijs, waaraan een geldbedrag van 670.000 euro is verbonden, voor zijn onderzoek naar vloeistofdynamica. Dat maakte de Italiaans-Zwitserse Balzan Foundation gisteren in Milaan bekend.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De International Balzan Foundation bestaat sinds 1957 en is vernoemd naar de Italiaanse journalist en uitgever Eugenio Balzan. Na zijn dood in 1953 besloot zijn dochter Lina een deel van zijn nalatenschap te investeren in de Balzan Foundation. Wetenschappers die de prijs ontvangen moeten ongeveer de helft van het prijzengeld steken in talentontwikkeling: onderzoeksprojecten voor jonge mensen.  

Het is niet de eerste prijs voor de universiteitshoogleraar. Lohse ontving eerder de Fluid Dynamics Prize van de American Physical Society, de Spinozapremie, het Simon Stevin Meesterschap en de George K. Batchelor Prize. In 2010 kreeg hij de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lohse zal de Balzan Prize in november in ontvangst nemen in Rome.


In het nieuwste Science & Technology Magazine van U-Today staat een interview met Detlef Lohse over zijn Eureka-moment. Lees zijn verhaal hier

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.