Kennispark heeft meeste bedrijven, maar groei blijft achter

| Rik Visschedijk

Kennispark Twente is de afgelopen vier jaar met 71 bedrijven gegroeid naar een totaal van 471. Daarmee is het de grootste van de Nederlandse campussen en scienceparken. De werkgelegenheid steeg er met zes procent, naar ruim zesduizend banen.

Deze conclusie trekt het adviesbureau Buck Consultants International in een rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De werkgelegenheid bij bedrijven op de zeventien bestaande campussen en scienceparken in Nederland is in de periode 2014 tot 2018 gegroeid met 5.700 arbeidsplaatsen, naar een totaal van 47.000. Daarmee groeiden deze campussen met 22 procent. Dat is flink meer dan de totale werkgelegenheidsgroei in de gemeenten waar de parken liggen: die stokte op zes procent.

Kennispark Twente is de grootste op het gebied van het aantal bedrijven, maar moet Leiden Bio Science Park (7.500 banen) en de High Tech Campus Eindhoven (11.500 banen) voor zich laten als het gaat om werkgelegenheid. De zes procent werkgelegenheidsgroei in Enschede is relatief laag, het gemiddelde ligt op 22 procent.

High Tech Systems Park (Hengelo) biedt onderdak aan negen bedrijven met een werkgelegenheid van 1700. Op Technology Base Twente (Enschede) zitten volgens het rapport acht bedrijven, die goed zijn voor 81 banen. Deze parken zijn ondergebracht in de categorie ‘opstart’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.