Batavierenrace: 'een knettergek evenement’

| Vox, Marlieke van Schalkwijk

Vrijdag klinkt het startschot van de 46ste Batavierenrace. Net als vorig jaar zal de estafetteloop starten in hartje centrum, op de Grote Markt in Nijmegen. Die startlocatie beviel vorig jaar goed.

Auke van der Veen, voorzitter van de organisatiecommissie, mag dit jaar de kogel de lucht inschieten tijdens de start op de Grote Markt. Vorig jaar was de start voor het eerst in de binnenstad. ‘Dat beviel erg goed, dus we hebben besloten dat we het erin houden’, vertelt hij. Een bewuste keuze waarmee de organisatie meer Nijmegenaren probeert te bereiken.

En dat is nodig. ‘In Enschede leeft de race een stuk meer dan in Nijmegen’, zegt Van der Veen. ‘Niet zo gek, want na de start zijn we vrij snel Nijmegen uit en het eindfeest is op het terrein van de Universiteit Twente.’ In vergelijking met eerdere edities staan er dit jaar overigens wel meer Nijmeegse teams aan de start. Of dat te maken heeft met de start in het centrum weet de voorzitter niet, maar de volle terrassen doen de promotie van de race vast geen kwaad, denkt hij.

Bijna klaar

Zoals ieder jaar was de voorbereiding op de Batavierenrace voor de organisatie stressen. Gelukkig zitten de meeste taken er nu op. ‘Toen we in oktober nog maar twintig van de zevenhonderd vrijwilligers hadden, begonnen we wel te zweten, maar het is goed gekomen.’

Tijdwaarneming

Een speciale groep vaste medewerkers verzorgt tijdens de race de automatische tijdregistratie. Deze EBart commissie (Batavierenrace Automatisch Registrerend Tijdwaarnemingssysteem) komt dit jaar met een upgrade van het oude systeem. De apparatuur is een stuk kleiner en handzamer. Het nieuwe systeem wordt deze race voor het eerst ingezet.

Studiepunten

De Batavierenrace is ‘een knettergek evenement’, zegt Van der Veen. ‘In het holst van de nacht een stuk gaan hardlopen, wie doet dat nou? Maar het is echt ontzettend leuk.’ Saillant is dat Van der Veen zelf nog nooit bij een Batavierenrace aanwezig is geweest. Via de Bata4life-commissie, het goede doel waar de Batavierenrace aan verbonden is, rolde hij het evenement binnen. ‘Vorig jaar was ik tijdens de race zelf helaas op studiereis.’

Naast het organiseren van de race doet de student ook nog een master Filosofie. Een pittige combinatie. In Nijmegen moeten bestuursleden verplicht naast hun fulltime taken achttien studiepunten halen, terwijl de bestuursleden in Enschede een heel jaar vrij krijgen. ‘Ik hoop dat de Radboud Universiteit dit gaat veranderen. Het is nu voor Nijmeegse studenten een stuk minder aantrekkelijk om een bestuursjaar bij de Bata te doen.’


De race begint in het centrum van nijmegen om 22:30. Om met tussenstops in Ulft en Barchem aan te komen in Enschede. Eenmaal aangekomen in Enschede is het wachten op de grote herstart vanaf de Oude Markt. Deze laatste etappe van 7.6 kilometer wordt door alle teams twee keer gelopen: een door een vrouw de ander door een man. De finale van de Bata start om 17:00 waarna de eerste loper rond 17:30 opgewacht wordt door duizenden deelnemers op de U-Track van de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.