Prijs voor maker De Taaie Tiller

| Jelle Posthuma

Volkert van der Wijk, de maker van het kunstwerk De Taaie Tiller, is uitgeroepen tot Constructeur van Verdienste 2017. Hij kreeg de prijs op een congres voor ontwerpend en construerend Nederland en Vlaanderen, dat het vakblad de Constructeur jaarlijks houdt.

Van der Wijk, universitair docent in Delft, hield op het congres een presentatie over zijn onderzoek. De jury betitelde hem na de presentatie als Constructeur van Verdienste. ‘Volkert laat niet alleen in zijn kunstwerk De Taaie Tiller, maar ook met toepassingen in de robotica, de schoonheid van mechanica zien’, oordeelde de jury.

Onderzoek

De Taaie Tiller, die Van der Wijk bouwde na zijn promotieonderzoek aan de UT, hoort bij zijn onderzoek naar dynamisch gebalanceerde mechanica. Het kunstwerk ligt in de vijver bij het Torentje van Drienerlo.  

Ondergeschoven kindje

‘De prijs kwam als verrassing’, zegt Van der Wijk. ‘Het is een extra waardering’. Volgens hem is computerbesturing de waan van de dag. ‘Mechanica is een ondergeschoven kindje. Terwijl je mechanisch veel kunt oplossen. Hoe slimmer de mechanica, hoe minder computerbesturing er nodig is.’

De Taaie Tiller 

Het kinetische kunstwerk pompt, met behulp van zonne-energie, water in ballastcontainers. Daarmee tilt het een gewicht van 300 kilo uit het water om het van drie meter hoogte weer in de vijver te laten vallen. Dit proces blijft ‘eeuwig’ doorgaan.

Van der Wijk komt één keer in de maand naar de UT om het kunstwerk te onderhouden. ‘De constructie werkt nog altijd goed’, zegt hij. ‘De Taaie Tiller draait volledig autonoom. Hij plonst twee keer per dag en heeft nu al meer dan 400 keer geplonsd. Ik hoef hem eigenlijk alleen maar schoon te maken.’