De Taaie Tiller weer in het water

| Rik Visschedijk

Op het eind zit er toch altijd iets tegen; de zonnepanelen van het kunstwerk De Taaie Tiller pasten niet. Het kinetisch kunstwerk van UT-postdoc en beeldend kunstenaar Volkert van der Wijk gaat een paar uur later dan de bedoeling te water.

Photo by: Jellien Tigelaar

De Taaie Tiller lag al eerder in de vijver bij het Torentje van Drienerlo, maar is onlangs van een geel en rode verfbeurt voorzien. ‘Nu is ‘ie echt helemaal af’, zegt Van der Wijk. ‘De Taaie Tiller drijft voor de eeuwigheid.’ De bedoeling was om het kunstwerk rond het middaguur in het water te tillen, maar dat werd vertraagd door niet passende zonnepanelen.

Oneindig

Het kunstwerk is een bewegend sculptuur van zeven meter lang en vier meter breed. De Taaie Tiller drijft op de vijver en pompt door middel van zonne-energie water in ballastcontainers. Daarmee tilt het een cilindervormig gewicht van 300 kilo uit het water om het van drie meter hoogte weer in de vijver te laten vallen. En dat is een zelfvoorzienend en oneindig proces.

De officiële opening is op dinsdag 9 mei. Dan zal Volkert van der Wijk van 19.30 tot 21 uur een lezing geven in het Amphitheater onder de noemer ‘Sisyphus op de campus’. De directeur van het Rijksmuseum Twente zal de openingsplechtigheid verzorgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.