Bussemaker: geen speciale ov-kaart voor zomerstages

| HOP, Irene Schoenmacker

Studenten die in de zomer stagelopen hebben pech. Ze kunnen alleen met korting reizen en moeten de extra kosten toch echt uit eigen zak betalen, vindt minister Bussemaker.

Een studente vroeg de minister in een brief of het misschien mogelijk was om een ‘zomerreisproduct’ in te voeren voor studenten die in juli en augustus stagelopen.

Kosten

Dat scheelt nogal in de kosten: wie ervoor kiest gedurende het jaar (dus niet in de zomer) stage te lopen en een weekabonnement heeft, kan gewoon gratis met het openbaar vervoer. Tussen 16 juli en 16 augustus geldt dat echter niet en krijgen studenten doordeweeks alleen korting. Wie een weekendabonnement heeft, kan wel gratis reizen, maar daar hebben de stagiairs weinig aan. 

Dat erkent de minister ook. Toch wil ze geen uitzonderingen maken: het ‘studentenreisproduct’, zoals de ov-kaart ook wel wordt genoemd, is namelijk voor alle studenten hetzelfde. Zo’n aanpassing heeft nogal wat voeten in aarde.

Leuke uitstapjes

En als alle studenten gratis mogen reizen, gaan die hun kaart misschien wel massaal gebruiken voor leuke uitstapjes, oftewel, ‘niet-onderwijs-gerelateerde’ zaken. En dat is niet de bedoeling, vindt Bussemaker: dat maakt de kaart te duur.

Verder gaat het volgens haar maar om een kleine groep studenten die hier last van heeft: het overgrote deel van de studenten volgt ’s zomers nu eenmaal geen onderwijs of stage, schrijft de minister.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.