19 miljoen euro naar ‘organs-on-chips’-onderzoek

| Rense Kuipers

Wetenschapsfinancier NWO steekt bijna 19 miljoen euro in onderzoek naar ‘organs-on-chips’. Hoofdaanvrager van deze zogeheten zwaartekrachtsubsidie is UT-deeltijdhoogleraar Christine Mummery. Hoogleraar Albert van den Berg is medeaanvrager.

De onderzoekers gaan de komende tien jaar bezig met het maken van miniatuurorganen en bestuderen hoe ziektes zich hierin ontwikkelen en behandeld kunnen worden. Ze kweken levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam in organs-on-chips. Dat zijn kleine compartimentjes op een chip, waarin de omstandigheden van het menselijk lichaam worden geïmiteerd.

Naast Mummery (LUMC, UT) en Van den Berg (UT) werken vier andere gerenommeerde wetenschappers aan dit project: Michel Ferrari (neuroloog, LUMC), Hans Clevers (celbioloog, Hubrecht Instituut), Cisca Wijmenga (humaan geneticus, UMCG) en Lina Sarro (nanotechnoloog, TU Delft).

Zes projecten gehonoreerd

In totaal kregen topwetenschappers van Nederlandse universiteiten 112,8 miljoen euro aan zwaartekrachtsubsidies. Zes projectvoorstellen werden gehonoreerd en kregen ieder 18,8 miljoen euro om aan onderzoek te besteden. Het organ-on-a-chipproject is het enige onderzoek waarin de UT betrokken is.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.