De beste pizza Hawaï van Enschede?

| Jasmijn Kol

Geen zin om te koken? Dan bestel je als student al snel een pizza. Maar waar haal je de lekkerste? UT Nieuws testte de pizza Hawaï van 10 verschillende pizzeria’s in Enschede.

De pizza Hawaï is een controversiële pizza. Velen kun je wakker maken voor deze lekkere trek, maar voor anderen is deze pizza een smet op de glorie van de Italiaanse cultuur.

In het UT Nieuws-testpanel waren de meningen verdeeld. Daarom peilde het zevenkoppige testteam ook de ‘afhaalbaarheid’ van de ingrediënten. Daarnaast beoordeelde het panel de kwaliteit van de pizza (warmte, hoeveelheid ingrediënten en vettigheid), de levertijd, de smaak, de prijs, de duurzaamheid van de levering en de mogelijkheid bier te bestellen bij de pizza. Bonuspunten konden de restaurants verdienen met het tekenen van een cartoon op de pizzadoos. Pizza’s kregen een score van 1 tot en met 10.

Diskwalificaties

Restaurant Aleyna viel meteen af. Hoewel ze volgens de website open waren, was het niet mogelijk om via thuisbezorgd.nl te bestellen. Conclusie? Gediskwalificeerd.

Ook pizzeria Ninive haalde de eindstreep niet. Bestellen lukte wel, maar even later belden ze terug dat ze niet op de campus bezorgden bij een bestelling onder de 25 euro. Vervelend voor hen, want zo komen ze natuurlijk niet goed over op het studentenpubliek.

8e Plek: Le Mans - 4.9

De pizza van Le Mans was de laatste pizza van de test. Hoewel de pizza er goed uitzag en een hoge score kreeg op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid, was de smaak ver te zoeken. Na één hap wilde'n enkele teamleden het gelijk weer uitspugen. Zo chemisch hoort een pizza niet te smaken. Met name de ham had een nare nasmaak. De pizza was duur. Geen goede zaak voor studenten. Wel hadden ze bier, daar kun je de rare smaak mee wegspoelen.

7e Plek: La Candela – 5.1

La Candela had de beste cartoon op de doos. Bravo! Dit was echter geen goed excuus voor de extreem lange levertijd. De kwaliteit was goed. Er waren veel ingrediënten en de pizza was groot met een dunne bodem. Ideaal voor een Netflix-n-chill-avond met je nieuwe date is deze pizza niet. Zit je net lekker op bed, blijkt dat de pizza niet is voorgesneden. Moet je een mes ophalen. Dan wordt het opeens een heel andere Netflix-n-chill-ervaring. Ook de smaak was niet iets om over naar huis te schrijven.

6e Plek: La Strada – 5.7

Erg gemiddeld. Er is eigenlijk niks bijzonders te melden over deze pizza. Alles was oké: de kwaliteit, levertijd, smaak, prijs en de duurzaamheid. Maar eigenlijk kon alles beter.

5e Plek: New York Pizza – 5.9

Hoewel deze pizzeria zeer geliefd is onder studenten, scoorde ze vrij laag volgens het panel. Van alle geproefde pizza’s, had deze zeker de beste smaak. De prijs (een goede 10 euro voor een erg kleine pizza) haalde het gemiddelde ontzettend naar beneden. De levertijd was zo lang, dat de pizza bij levering bijna koud was.

4e Plek: Elat Roma – 6.3

Elat Roma is ook een studentenfavoriet doordat de pizza goedkoop is! De pizza Hawaï was vrij lelijk om te zien, wat toch een nadeel is als je je pizza-avond op Instagram wilt delen. Er is geen filter die hem lekkerder laat lijken. Desalniettemin waren de smaak en kwaliteit prima.

3e Plek: Turtle’s – 6.9

Deze pizza zag er lekker uit. De toppings waren zo nauwkeurig over de pizza gedistribueerd, het leek het werk van een OCD’er. Zoiets geeft toch een gevoel van rust. De makers waren niet zuinig met de kaas, waardoor de pizza vetter was dan de meeste andere pizza’s, maar dit bracht niet meer smaak met zich mee. De pizza was wel erg goedkoop, wat het gemiddelde cijfer omhoog hielp.

2e Plek: Domino’s – 7.1 (+ 0.5 voor de toetjes)

Domino’s is de pizzeria waar studenten het vaakst bestellen. Als je écht honger hebt en het liefst binnen een kwartier je eten naar binnen wilt schuiven, moet je bij Domino’s zijn. Je knippert met je vingers en je pizza staat voor je neus. De grootste boosdoener voor Domino’s is de prijs (acties en afhalen niet meegerekend). Een pizza Hawaï kost 8,95 en is niet bepaald groot. De smaak, kwaliteit en duurzaamheid waren voor de rest prima. Toetjes werden er ook besteld. Hot fudge cakes, jammie! Maar dit rekende het testteam niet mee in de eindscore.

Verrassende winnaar: Mediterana – 7.7

Niemand in het panel heeft ooit bij deze pizzeria besteld, maar wat was het team blij met de bestelling. De pizza was spotgoedkoop en tweede op het gebied van smaak, net na New York Pizza. De ham was erg goed en de ananasstukjes waren groot! Ultiem genieten voor de Pizza Hawaï-liefhebber. Het enige echte nadeel was, dat ook deze pizza niet geschikt is voor een Netflix-n-chill-moment want er moet een mes aan te pas komen. Dit mocht echter de pret niet drukken. Gefeliciteerd Mediterana!

SAX-panel: Le Mans het beste

De collega’s van SAX – het onafhankelijke nieuwsmedium van Saxion – trommelden hun eigen pizzapanel op. Opmerkelijk genoeg kwam bij hen pizzeria Le Mans als beste uit de bus, met een 8 als eindcijfer. Hoewel het UT Nieuws-panel de pizza beoordeelde als ‘chemisch, met een nare nasmaak’, was er volgens het SAX-panel ‘helemaal niets aan te merken’ op de pizza Hawaï van Le Mans. Over smaak valt te twisten, laten we maar zeggen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.