Debat in de kroeg door studentenvereniging Taste

| Joëlle Willemsen

De basisbeurs, het studentenreisproduct, de duurzame samenleving en het referendum. Daarover spraken vier politieke partijen zich gisteravond uit in de Pakkerij tijdens het Kroegdebat. Studentenvereniging Taste tekende voor de organisatie.

Photo by: A.S.V. Taste

De VVD (Krijn Lock), CDA (Bouwien Rutten), D66 (Jaimi van Essen), en GroenLinks (Wim-Jan Renkema) waren aanwezig. Bij elk debatonderwerp hoorde een stelling. De partij die voor de stelling was, mocht beginnen met het verdedigen van zijn of haar mening.

Openbaar vervoer

Voornamelijk Jaimi van Essen (D66) profileerde zijn partij als studentenpartij. Dit bleek uit zijn mening over het studentenreisproduct dat volgens zijn partij zeven dagen in de week geldig moet zijn. Het was duidelijk dat alle studenten er een expliciete mening over hadden. De ene student vond het belangrijk dat hij aan zijn persoonlijke ontwikkeling kon werken en wilde daarom alle dagen van de week gratis reizen. Een andere student bracht daartegenin dat het geld beter voor andere doeleinden gebruikt kon worden.

Patat- en Playstationgeneratie

De studenten waren zeer geëngageerd. Er kwamen veel vragen en opmerkingen uit het publiek. Dit leidde zelfs tot een nieuw onderwerp in het debat: de maatschappelijke dienstplicht. Van Essen: ‘De maatschappij denkt dat jongeren tot de “patat- en PlayStation-generatie” behoren. Slechts zes procent van deze groep werkt of studeert niet en doet niet aan vrijwilligerswerk.’

‘Ga stemmen’

Na een uur debat, met enkele verhitte momenten, was de belangrijkste boodschap van alle partijen het van belang om te gaan stemmen.

Tot slot werd er nog een kleine peiling gehouden onder het publiek op welke partij er gestemd zou worden. Hieruit bleek dat D66 het populairst was onder de studenten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.