Data veiligstellen voordat Trump aan de macht komt

| Rik Visschedijk

Wetenschappers en programmeurs verzamelen enorme hoeveelheden data over milieuvervuiling en klimaatverandering van Amerikaanse overheidswebsites. Ze zijn bang dat president Trump die offline haalt.

Metingen van luchtkwaliteit in heel Amerika, het tij van de oceanen, ongelukken met gevaarlijke stoffen… Enkele tientallen bezorgde Amerikanen zijn zulke openbare data voor de zekerheid aan het verzamelen, schrijft technologiewebsite Wired in een reportage. Je weet maar nooit wat de nieuwe president van de Verenigde Staten ermee gaat doen.

Klimaatverandering

Want Donald Trump heeft weinig hart voor de wetenschap, gelooft niet in klimaatverandering en houdt er niet van om tegengesproken te worden. Misschien laat hij data vernietigen als die hem niet bevallen. Een paar dagen geleden meldden kringen rond Trump dat hij zoiets inderdaad van plan is.

Programmeurs schreven scripts om data van de websites te verkrijgen en moesten daarbij allerlei technische problemen omzeilen. Ze moesten bijvoorbeeld oppassen dat ze niet alleen een bak met cijfers zouden binnenhengelen: zonder de uitleg en definities kun je er weinig mee.

Vandaag wordt Trump beëdigd als president van de Verenigde Staten van Amerika.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.