Nederland scoort op innovatie

| Hoger Onderwijs Persbureau

De TU Eindhoven publiceert wereldwijd de meeste onderzoeken in samenwerking met innovatieve bedrijven. Naast de TU Eindhoven staan ook de TU Delft, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam in de top-25. De UT heeft de lijst niet gehaald.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Liefst 1.316 wetenschappelijke artikelen in samenwerking met de 25 meest innovatieve bedrijven ter wereld, waaronder Philips, heeft de TU Eindhoven achter haar naam staan. Daarmee laten de Eindhovenaren grote namen als Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Stanford achter zich.

Het onderzoek is gebaseerd op de ‘Top 100 Global Innovators’ van Clarivate Analytics. Die organisatie houdt bij welke bedrijven wereldwijd het meest vernieuwend te werk gaan en telt het aantal wetenschappelijke publicaties sinds 1980.

Trots

‘We zijn hier erg trots op’, zegt woordvoerder Barend Pelgrim van de TU Eindhoven. ‘Veel universiteiten hebben een haat-liefdeverhouding met dit soort lijstjes, en relativeren die vaak. Maar ik zie niet in waarom we niet te koop mogen lopen met de koppositie op zo’n ranglijst.’

Volgens hem speelt de grote concentratie hi-tech bedrijven in de omgeving een grote rol. ‘In onze brainport is de cultuur toch iets anders dan bij veel andere universiteiten. Er is veel uitwisseling met de wereldspelers dicht in de buurt.’ Hij wijst op onder meer chipfabrikant NXP en uiteraard Philips.

Champions League

Dat de TU Eindhoven het wint van Amerikaanse topinstituten is uniek, want de universitaire wereld is vergelijkbaar met de Champions League, beweert Pelgrim. ‘MIT heeft bijvoorbeeld een jaaromzet van een miljard, zoals in het voetbal de Spaanse en Engelse grootmachten veel meer geld te besteden hebben dan wij in Nederland. Des te bijzonderder dat we ons met zulke universiteiten kunnen meten.’

Opvallend is dat ook andere Nederlandse universiteiten goed vertegenwoordigd zijn in het onderzoek van Times Higher Education. Zo staat de TU Delft op de negende plek met 671 publicaties, terwijl de Universiteit Utrecht met 506 artikelen op de twintigste plaats terug te vinden is. Met één publicatie minder staat de Universiteit van Amsterdam een plekje lager. Buiten de Verenigde Staten, die liefst veertien van de 25 universiteiten op de ranglijst afleveren, is Nederland met vier vermeldingen het best vertegenwoordigd van alle landen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.