Onterecht ontvangen huurtoeslag mag je houden

| HOP, Irene Schoenmacker

Studenten die ten onrechte huurtoeslag hebben gekregen, hoeven niet bang te zijn dat de Belastingdienst die straks zal terugeisen. Dat belooft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer.

Photo by: Marius Buzac

Begin dit jaar ontstond er commotie vanwege de aanpassing van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Duizenden studenten raken vanaf 1 januari 2017 hun eigen huisnummer als 82F kwijt, en moeten dan nummer 82 delen met hun huisgenoten. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de huurtoeslag.

Meldpunt

Studentenhuisvestigingsorganisatie Kences trok aan de bel en pleitte ervoor om een aparte lijst te maken met ‘onzelfstandige’ kamers waar verschillende instanties informatie konden vinden, onder andere over huurtoeslag. Ook de Landelijke Studenten Vakbond sprong in de bres en startte een meldpunt voor studenten die last zouden krijgen van deze aanpassing.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst probeert nu in een brief aan de Tweede Kamer de gemoederen te sussen. Er is de laatste maanden al van alles gedaan om de problemen te voorkomen, bezweert hij.

'Geen gigantisch probleem'

Bovendien verandert het recht op toeslag niet. Misschien blijkt straks in een enkel geval dat een student ten onrechte huurtoeslag heeft ontvangen. Die wordt dan per januari stopgezet, maar minister Blok belooft dat de Belastingdienst eerder ontvangen huurtoeslag niet zal terugvorderen.

Het lijkt vooralsnog wel mee te vallen met het aantal getroffen studenten. Bij het meldpunt van de LSVb zijn tot nu toe zo’n twintig klachten binnengekomen. ‘Het blijkt dus geen gigantische problemen op te leveren zoals eerst werd gedacht’, zegt voorzitter Jarmo Berkhout. ‘En dat is alleen maar positief.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.