WTN-nominatie voor Peter-Paul Verbeek

| Ton Fiselier

Hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek Peter-Paul Verbeek is genomineerd voor een World Technology Award. Hij maakt kans op een prijs in de categorie ethiek.

Photo by: Arjan Reef

De awards worden sinds 2000 toegekend aan mensen die volgens het World Technology Network de 21ste eeuw vormgeven met hun werk, en worden ieder jaar in New York uitgereikt. De World Technology Awards worden onder meer vergeven in de categorieën kunst, design, recht, journalistiek, en biomedische technologie.

Verbeek, die in 2014 nog een Vici-beurs binnenhaalde, werd al eerder genomineerd voor de prestigieuze prijs. In 2013 stond hij ook al op de shortlist in de categorie ethiek, maar moest het toen afleggen tegen collega Mariarosaria Taddeo van de Universiteit van Warwick.

Vereerd

Naar eigen zeggen voelt de hoogleraar zich vereerd te zijn genomineerd. 'Deze nominatie laat zien dat de combinatie ethiek en techniek zoals we daar op de UT invulling aan geven ook op internationaal vlak gezien wordt. Ik hoop dat die erkenning ook afstraalt op de universiteit.'

De hoogleraar verkeert op de shortlist overigens in goed gezelschap. 'Nick Bostrom, voorman van de transhumanistische beweging, is een grote naam op het gebied van ethiek, en de andere namen op de lijst zijn ook zeker geen onbekenden', aldus Verbeek. Bekende genomineerden in andere categorieën zijn Leonardo DiCaprio (Enviroment), Ban Ki Moon (Policy) en Joseph Gordon-Levitt (Entertainment).

Ceremonie

Of Verbeek de ceremonie in Los Angeles ook bijwoont is nog onzeker. 'Vaak wordt bij dit soort awards pas heel vlak voor de uitreiking bekend gemaakt wie er gewonnen heeft, en meestal is het dan te laat om nog tijd vrij te maken en een vlucht te regelen. Ik heb overigens begrepen dat er deze keer met een directe videoverbinding gewerkt wordt. Mocht ik winnen maar de ceremonie niet kunnen bijwonen, dan kan ik in ieder geval mijn gezicht nog even laten zien.'