Miljoenensubsidies naar UT-onderzoek

| Rense Kuipers

De UT krijgt miljoenen euro’s subsidie beschikbaar van technologiestichting STW. Die stichting investeert samen met een aantal grote bedrijven ruim 25 miljoen euro in zes onderzoeksprogramma’s. De UT is in vijf van de zes programma’s betrokken.

Photo by: Skitterphoto

Van drie van die programma’s is de UT hoofdaanvrager. In totaal is voor die onderzoeksprojecten 8,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Internet of Things

Een van de gehonoreerde projecten is ZERO, aangevraagd door UT-hoogleraar Gerard Smit. Het doel van dit project is om ervoor te zorgen dat Internet of Things-apparaten, zoals dijksensoren, lantaarnpalen en bewakingscamera’s, te creëren die in hun eigen energie kunnen voorzien.

Artrose

Hoogleraar Marcel Karperien is eveneens hoofdaanvrager van een subsidie van de technologiestichting. Hoofddoel van dit project is om een herstelbehandeling voor artrose (gewrichtsslijtage) te ontwikkelen, die klaar is voor de kliniek.

Efficiënter licht

Willem Vos, UT-hoogleraar complex photonic systems, zag eveneens zijn onderzoeksvoorstel gehonoreerd worden. Hij richt zich in zijn onderzoek op licht zo efficiënt mogelijk transporteren van punt A naar punt B. De onopgeloste puzzel is in dit geval het gedrag van licht in vrijgevormde én verstrooiende materialen. Dat probeert het consortium te onderzoeken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.