Barbecueën bij de Horst

| Anouk de Jong

De eerstejaarsstudenten van Industrieel Ontwerpen kregen als eerste opdracht om een barbecue te ontwerpen die aan een lantaarnpaal kan worden opgehangen. Als afsluiting van dit project testten zij de barbecues bij de zitplaatsen voor de Horst.

Photo by: Jellien Tigelaar

De studenten hebben in hun projectgroepen zes weken lang gewerkt aan een barbecue en tafeltje die speciaal ontworpen zijn voor de zitplaatsen voor de Horst. Donderdagmiddag presenteerden zij hun prototypes aan een jury, die de beste barbecue uitkoos. De jury beoordeelde de barbecues op de technische uitwerking, de aansluiting bij de doelgroep en de omgeving en de creativiteit van het ontwerp.

Grill to go

De projectgroepen kwamen met verschillende ontwerpen. IO-student Bauke Morra is trots op de barbecue van zijn projectgroep, die ze de ‘Grill to go’ hebben genoemd. Hun barbecue kan ingepakt worden zodat deze fungeert als een koffertje waar een bijzettafel ook in past. Als de barbecue na het meenemen uitgeklapt en opgehangen wordt, fungeert de bovenkant als spatdeksel zodat de lantaarnpaal niet vies wordt.

Remco Stam liet zien dat zijn projectgroep een barbecue ontworpen heeft die ingeklapt kan worden zodat deze in een kluisje past. Andere barbecues kunnen vastgezet worden op verschillende standen of hebben meerdere vakjes voor verschillende soorten vlees. Er was ook een groep die bij hun barbecue een tafeltje heeft gemaakt met ruimte om glazen in te schuiven.

Worst braden

Uiteindelijk koos de jury projectgroep 15 als winnaar. Deze groep had een zeshoekig prototype gemaakt dat helemaal om de lantaarnpaal heen liep, met aan de ene kant de barbecue en aan de andere kant een tafel. Brian Schipper, van de winnende groep: 'Tussen de twee gedeeltes zit een dubbele wand, zodat de tafel niet te warm wordt. De twee helften kunnen gemakkelijk om de lantaarnpaal heen in elkaar geklikt worden, waardoor de barbecue binnen 20 seconden opgehangen kan worden.'

Naast de wedstrijd voor het beste ontwerp hield studievereniging Daedalus nog een wedstrijd voor de best werkende barbecue. Hiervoor moesten alle projectgroepen een worst braden op de barbecue die zij ontworpen hadden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.